2024. április 25. - Márk

A Déli Áramlat feleslegessé válhat?

Valószínű, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti, a két ország törvényhozása által kedden ratifikált flottamegállapodásnak vannak további, még ismeretlen pontjai is.
2010. április 27. kedd 17:18 - HírExtra
Deák András György szerint nehezen képzelhető el, hogy Oroszország kizárólag a szevasztopoli kikötő, azaz a fekete-tengeri flotta támaszpontjának további - 2042-ig tartó - használatáért tíz esztendőn át évi több mint hárommilliárd dollár kedvezményt adjon Ukrajnának a földgáz árából.
Az elemző ezért valószínűsíti, hogy a megállapodás ma még ismeretlen alkukat tartalmaz, mivel "az így átengedett több mint harmincmilliárd dollár feléből Oroszország vígan felépíthetne egy másik flottakikötőt".

Deák András György elmondta: az egyezségnek Oroszország számra vannak járulékos előnyei is, a többi között, hogy megnehezítheti Ukrajna NATO-csatlakozását. Hozzátette, mivel a szolgálati idő lejárta után sok orosz katona telepedik le az amúgy is oroszbarát Krím félszigeten, a megállapodás végső soron Ukrajna területi integritását is fenyegetheti.

"Ukrajna valóban rálépett Fehéroroszország útjára" - mondta Deák András György azzal kapcsolatban, hogy az első kommentárok szerint a jelenlegi ukrán politikai és gazdasági vezetők a megállapodással az Oroszországtól való energiafüggőség révén kívánják biztosítani uralmukat, ahogyan ezt a fehéroroszországi vezetés teszi.

Példaként említette, hogy az egyezséggel megspórolt évi több mint hárommilliárd dollár jó részét szociális juttatásokra fordítják.

A Külügyi Intézet munkatársa arra is kitért, hogy a rossz gazdasági helyzetben lévő, politikailag megosztott Ukrajnának gyenge volt az alkupozíciója Oroszországgal szemben. "Moszkva pedig megtanulta, hogy nem elég az Ukrajnát irányító politikai elittel jó kapcsolatot ápolni, Oroszország befolyását valós tulajdonjogok megszerzésével és megőrzésével lehet fenntartani" - fűzte hozzá.
Deák András György hangsúlyozta, hogy a gáz árából adott engedmény valójában egy orosz kormányhatározat módosítását jelenti, azaz Oroszország bármikor kihátrálhat az egyezségből, ha neki nem tetsző fordulatot vesz az ukrán politika.

Magyarország és a többi európai ország profitálhat az ukrán-orosz megállapodásból - mondta Deák András György, hozzátéve, hogy Viktor Janukovics kormányzásának idején korábban sem voltak az elmúlt években megszokottá vált gázkrízisek.

A Külügyi Intézet munkatársa ugyanakkor közölte: a két ország egyezsége feleslegessé teheti a Déli Áramlat gázvezeték megépítését, mivel így Ukrajnán keresztül is biztosítható marad az orosz földgázszállítás. (A Déli Áramlat csővezeték a Földközi-tenger alatt szállítana orosz földgázt Európába.)

Deák András ezért valószínűsíti, hogy a Déli Áramlat, "bár ezt nem jelentik be, végül nem fog megépülni".

Az ukrán parlament és az orosz alsóház kedden ratifikálta a két ország közötti flottaszerződést.
A megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhatja a Krím félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot.

A kijevi parlamentben felfordulás kísérte a szerződés vitáját. Több képviselő összeverekedett, ellenzékiek füstgránátokat hoztak működésbe az ülésteremben, néhányan tojással dobálták meg Volodimir Litvin házelnököt, a parlament épülete előtt pedig több ezren tüntettek a megállapodás ellen és mellett.

Ezzel egy időben az orosz duma egyhangúlag hagyta jóvá a Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által múlt héten aláírt megállapodást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását