2024. május 5. - Györgyi

Kevesen szavaznak igazolással a második fordulóban

A 18 ezer igazolással szavazásra jogosultból mindössze 3 ezren vetették magukat névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolással szavazni kívánnak vasárnap - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője pénteken Budapesten.
2010. április 23. péntek 16:27 - HírExtra
Az irodavezető közölte: a második fordulóban a kiadott igazolások száma 18.705, ebből 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, azaz nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb (de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb) adminisztrációra számítaniuk. (Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra.)

A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben lesz voksolás, ebből kilenc szavazókörben várható 500 vagy annál több igazolásos szavazó. Három szavazókörben pedig (a III., a XIII. és a XIV. kerületben) ezernél is több igazolással szavazót várnak.

Emlékeztetett: az első forduló tapasztalati alapján módosult a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet. Lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel kell felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe. Ez akár egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.

A szavazatszámláló bizottságoknak az OVI azt ajánlja, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az azon szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, és eszerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, és gyorsítsák a szavazást. Az OVI javasolja azt is, hogy a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket irányítsák ezekbe a szavazókörökbe a jegyzők.

Az OVI emellett szórólapokon és hirdetésekben kérte fel az igazolással szavazókat, hogy ha módjuk van rá, vetessék magukat fel az igazolás szerinti névjegyzékbe. Ezt a 18 ezerből mindössze 3 ezren tették meg. Az OVI azt is kéri az igazolással szavazóktól, hogy ne a szavazás vége felé keressék fel a szavazókört.

Virág Rudolf azt mondta: ennek ellenére néhány szavazókörben előfordulhat, hogy 19 óráig nem zárnak be, de ott sem lesz jelentős csúszás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását