2024. május 5. - Györgyi

OVI: rendeletmódosítás az igazolással szavazásról

Rendeletmódosítást kezdeményez az Országos Választási Iroda (OVI) annak érdekében, hogy az igazolással szavazóknak ne kelljen órákig sorban állniuk a szavazókörök előtt, ahogy az az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában történt - értesült az MTI.
2010. április 15. csütörtök 17:50 - HírExtra
Az önkormányzati miniszteri rendelet lényege, hogy az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetnék fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnének egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látná el, hogy mely választópolgárokat vettek névjegyzékbe.
Ezzel a módosítással az OVI szerint lényegesen lerövidülne a szavazás időtartama. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy egy lakóhelyétől távol voksoló esetében a szavazás időtartama 50-150 másodperc.

Azok az igazolással már rendelkező választópolgárok, akik a szavazást megelőzően nem jelezték szavazási szándékukat az adott településen a helyi választási iroda vezetőjénél (jegyzőnél), a szavazás napján az igazolással történő szavazásra kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottságtól kérhették névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választás első fordulójában.

Vasárnap este jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. A legkésőbb Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás, mégpedig hétfőn hajnali negyed kettőkor. Az elhúzódó voksolás miatt a választási iroda az első részeredményeket csak vasárnap este fél 11 körül hozta nyilvánosságra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását