2024. május 2. - Zsigmond
Nagyot nyert a Fidesz, de a legnagyobb (és főleg legváratlanabb) diadalt az LMP aratta tegnap. Csúnyát zakózott az MSZP, de a legcsúnyábbat nem ő bukta, hanem az MDF - mondja a Political Capital igazgató-helyettese a HírExtrának.
2010. április 12. hétfő 13:44 - Nagy András
Mit szól az eredményekhez? Mi a legnagyobb meglepetés?

Az erőviszonyok a várakozásoknak megfelelően alakultak. A nagy kérdésekre az első forduló megadta a választ. A Fidesz tarolva nyert, az MSZP legalább a „legnagyobb ellenzéki párt” titulust megtarthatja, ennél nagyobb sikernek mondható a Jobbik szereplése, hisz a radikálisok az EP-választás óta megduplázták táborukat. Még nagyobb sikert ért el az „egy éves” LMP, akinek a szereplése az utóbbi hetek hírei alapján már nem is annyira váratlan, összességében azonban - a nyilvánosság számára legalábbis - mindenképp ez szolgál a legnagyobb meglepetéssel.

A Fidesz „halomra nyerte magát” tegnap. Létezik olyan forgatókönyv, hogy ne legyen meg neki a kétharmad?

Csak matematikai esély van rá, hogy ne jöjjön össze. A mi számításaink szerint abból az ötvenhét egyéni körzetből, ahol lesz második forduló, kilencet is elveszthet a Fidesz, még akkor is meglesz a minősített többsége. De ha megnézzük a körzeteket, láthatjuk, hogy alig van néhány, amelyiknek nem a Fidesz a toronymagas esélyese. Orbánék egyetlen rizikófaktora lehet, hogy a saját szavazóinak egy része elkényelmesedik az első fordulós eredmény láttán.

Mi a fő kérdés, a szocialisták számára? Megkezdődhet a marakodás már a két forduló közt? Tegnap este az elnökségnek nagyon nem akaródzott felsorakozni az általa „talált” Mesterházy Attila mögé…

Az biztos, ha nem kapják össze magukat a szocialisták, akkor pillanatok alatt további mandátumokat bukhatnak. Persze a második hely már biztosan az övék lesz, hiszen a töredékszavazatok tekintetében jobban állnak, mint a Jobbik. Ezzel együtt a párt 1990 után a legnagyobb vereségét könyvelheti el (akkor 10 százalékot szerzett az állampártból frissiben alakult MSZP – a szerk.), hiszen ne feledjük, hogy a szocialisták 1994 óta minden listás szavazást megnyertek.

MDF. Megy az SZDSZ után?

Az MDF-nek vége van. A két nagy rendszerváltó párt szövetsége lett az abszolút vesztese ennek a választásnak. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy még Budapesten sem sikerült elérniük az öt százalékot. Ezzel gyakorlatilag biztossá vált, hogy a volt MDF- és SZDSZ-szavazók egységesen elfordultak pártjuktól. Azon lehet most gondolkodni, hogy a magyar pártrendszerben ki fogja tovább képviselni a gazdasági liberalizmust.

Már a választási éjszakán többen felvetették az önök korábbi igazgatójának, Somogyi Zoltánnak a felelősségét, aki gyakorlatilag egy személyben felelt a Fórum kampánystratégiájáért.

Mióta az MDF és az SZDSZ megállapodott a közös indulásról a PC azt mondja, hogy ez egy hatalmas stratégiai hiba volt. Innentől kezdve várható volt a bukás.

El tudja képzelni, hogy lesz valami meglepő visszalépés a második fordulóban?

Nem nagyon. A Fidesznek nincs szüksége ilyesmire, hiszen a legtöbb körzetben, ahol nem kapta meg az ötven százalékot már az első fordulóban, ott itt bőven vezet vagy az MSZP-s, vagy – főként a keleti országrészben – a Jobbikos jelölt előtt. Az MSZP ráadásul, még ha akarná is csak érdekesen magyarázhatná esetleges visszalépését, miután a kampányban végig ragaszkodott Fidesz és a Jobbik összemosásához. Miután pedig a Jobbik sem érdekelt abban, hogy bárki javára visszalépjen, egyedül az LMP lehetne az, amely érdeke lehetne, ha Vonáék ellenében néhány körzetben visszalépne, de ez sem a mandátumok szempontjából lenne érdekes, hanem a politikai pozíció miatt, és legfrissebb hírek szerint nem is fog rá sor kerülni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását