2024. május 8. - Mihály

A legkisebb hőkamera

Alig fél kilót nyom a világ legkisebb, tűzoltók részére kifejlesztett, amerikai gyártmányú hőkamerája. A sokat tudó eszközt mintegy három hónapig a szentendrei lánglovagok tesztelhetik - közölte a Fővárosi Tűzoltóság munkatársa szombaton az MTI-vel.
2010. április 11. vasárnap 07:14 - HírExtra
Krizsán Lajos elmondta: egy szentendrei, 100 méter hosszú "befüstölt" pincében mutatták be az érdeklődőknek a mindössze 680 grammos, 2,4 colos képernyő-átmérőjű, ütés- és vízálló hőkamerát, melynek egyszeri készenléti ideje 3 óra. A nemrégiben kifejlesztett, amerikai gyártmányú eszköz a különböző tárgyak, illetve testek hőmérsékleti különbségét érzékelve jeleníti meg képernyőjén a sötétben, esetleg füstben nehezen eligazodó tűzoltóknak az előttük található akadályokat, illetve az esetleges sérültek, halottak helyét.

A bemutató szervezője, a húsz éve maga is tűzoltóként dolgozó Krizsán Lajos hozzátette: ez a fajta hőkamera rendkívül nagy segítséget jelent a mentésben, de a tűzoltók testi épségének védelmében is, hiszen annak használatával könnyen kikerülhetők az útba eső akadályok.

Az amerikai hőkamera nemcsak jóval kisebb és "okosabb", hanem olcsóbb is a jelenleg Magyarországon használt hasonló berendezéseknél (nettó 1 millió 200 ezer forintba kerül) - hangsúlyozta a tűzoltó.

Arra a kérdésre, hogy mikor és milyen feltételekkel juthatnak hozzá a magyar tűzoltók a most bemutatott eszközhöz, Krizsán Lajos elmondta: várhatóan nyárra szerzik be a hazai forgalmazáshoz szükséges hivatalos papírokat, addig a szentendrei tűzoltók tesztelik a kamerát. A formaságok elintézése után a tűzoltóegységek szabadon megvásárolhatják az eszközt, illetve pályázhatnak a beszerzéshez szükséges pénz előteremtése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását