2024. május 4. - Mónika, Flórián

Idősügyi cselekvési terv

A kormány elfogadta az Idősügyi Nemzeti Stratégiához kapcsolódó 2010 és 2012 közötti kormányzati cselekvési tervet.
2010. április 8. csütörtök 12:47 - HírExtra
Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón közölte: az Országgyűlés által tavaly szeptemberben elfogadott stratégia a mindenkori kormány feladatává teszi, hogy hároméves cselekvési tervet dolgozzon ki a szükséges intézkedésekről, azok végrehajtásának módjáról, illetve a dokumentumnak tartalmaznia kell a feladatok felelőseit is.

A kormánypárti politikus a 2010 és 2012 közötti feladatok között említette például azoknak a pályázati rendszereknek a felülvizsgálatát, amelyek megakadályozzák, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtt kerüljenek ki az emberek a munkaerőpiacról.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ötven év felettiek nem képezik magukat, és "ha kiiratkoznak" a munakerőpiacról, oda nagyon nehezen találnak vissza.

Korózs Lajos közölte: munkacsoportot hoznak létre az ágazati jogszabályok idősügyi szempontokból való áttekintésére, és kezdeményezik a nemzeti alaptanterv áttekintését is, mert a gyerekeknél kell kezdeni az idősekkel kapcsolatos társadalmi szemléletformálást.

Hozzátette, ugyancsak át kell nézni az idősek jövedelembiztonsága szemszögéből a biztosítási elven működő nyugdíj-, a rászorultsági, a támogatási, a gondozási rendszereket.

Az államtitkár szerint a nyugdíjaknak tükrözniük kell "a biztosítási életutat".

A demens ellátással kapcsolatban kifejtette: nagyon nagy hiátus van a demens nappali ellátásban. Véleménye szerint nagyon sok aktív korú munkavállaló azért nem tud munkát vállalni, mert az idős, gondozásra szoruló szülőjét nem tudja napközben hova tenni, ezért ugyanolyan intézményrendszerre lenne szükség, mint az óvodai.

Korózs Lajos azt mondta, vállalták tájékoztató, felvilágosító képzések kidolgozását a bűncselekmények áldozatává válása megakadályozásának céljából.

Az Országgyűlés tavaly szeptember 28-án 323 igen, 2 nem szavazattal fogadta el az Idősügyi Nemzeti Stratégiáról szóló országgyűlési határozatot. A dokumentum hosszú távon kívánja biztosítani az idősödésre való időbeni és megfelelő felkészülést, hogy az idősek minél tovább tudjanak aktívak és függetlenek maradni.

A stratégia még 2009-re azonnali intézkedésként határozta meg a piaci alapon nyújtandó lakhatás (nyugdíjasházak) és személyes gondoskodás szabályozásának felülvizsgálatát az öngondoskodást választó időseknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását