2024. június 17. - Laura, Alida

Meghalt az első női törzsfőnök

Súlyos betegség után 64 esztendős korában elhunyt Wilma Mankiller, aki az amerikai cherokee indiánok első női törzsfőnöke volt, és a legismertebb indián vezetők közé tartozott az Egyesült Államokban.
2010. április 7. szerda 12:25 - HírExtra
Rákban szenvedett, de más egészségügyi problémákkal is küzdött. Húsz éve életveszélyesen megsérült egy autóbalesetben, ami miatt 17 alkalommal műtötték. Veseátültetésen is átesett tíz évvel ezelőtt.

Mankiller három amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban az indiánok ügyét képviselve, és nagy tekintélyre tett szert a konfliktusokat felvállaló magatartásáért.

A cherokee indiánok törzsfőnökeként 1985 és 1995 között komoly sikereket ért el. Vezetése alatt megháromszorozódott a törzsbeliek körében a beiskolázások száma, duplájára nőtt a foglalkoztatottság, új egészségügyi központok épültek, és gyermekprogramokat szerveztek.
"Példája nyomán jobb emberek lettünk és erősebb törzs" - fogalmazott érdemeit méltatva Chad Smith a cherokee törzs jelenlegi főnöke.

Neve (Mankiller, azaz Emberölő) gyakran vált nemtelen célzások céltáblájává, de ezt töretlen humorral fogadta, és mint mondogatta: "a Mankiller valójában jól megérdemelt becenév".
Kórházi tartózkodásait arra használta, hogy Michael Wallis közreműködésével megírja 1993-ban kiadott memoárját.

Mint mondta: a Mankiller: A Chief and Her People (Mankiller: egy törzsfőnök és népe) című kötet azért született, hogy ne csak törzse első női főnöként emlékezzenek rá, hanem azért, amit képviselt: hogy a cherokee nép hagyományos értékei segíthetnek megoldani a jelen problémáit is.

"Ihletett vezetőt és egy nagy amerikait veszítettünk el, olyasvalakit, aki a maga idejének legendás alakja volt" - beszélt róla Brad Henry kormányzó kiemelve végtelen kitartását, amivel "igyekezett minden látszólag áthidalhatatlan problémán felülkerekedni, hogy javíthasson törzse, állama és nemzete helyzetén".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását