2024. június 1. - Tünde

Külpolitika: nem nemzeti ügy

Az MSZP szerint a Fidesz nem tekinti nemzeti ügynek a külpolitikát és a nemzetpolitikát - mondta Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek. Hangsúlyozta: felelőtlen magatartás a Fidesz részéről az, hogy programjában a külpolitikáról csak rövid ajánlások szerepelnek.
2010. március 31. szerda 18:07 - HírExtra
Szabó Vilmos szerint a Fidesz külpolitikai programja zsákbamacska, hiszen a választóknak joguk van megismerni a legfontosabb területeken tervezett lépéseket.

A Külügyminisztérium államtitkára szerint az ellenzéki párt programjában Orbán Viktortól csak néhány hevenyészett mondat szerepel a külpolitikáról. Mint mondta, a Fidesz nemzeti ügyek programjában említett, a nyugattal történő új szövetségkötés kitétele értelmezhetetlen. Ugyanis a program nem fejti ki, hogy pontosan milyen új szövetségkötésre gondol a párt, hiszen Magyarország tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak is.

Szabó Vilmos elégtelennek tartja az Amerikai Egyesült Államokkal, az ázsiai és a Közép-európai országokkal tervezett ellenzéki elképzeléseket is. Kifejtette: a szocialisták Oroszország és Kína esetében "nagyon alacsony hőfokú, szűk keretek között mozgó" kapcsolatrendszert vettek át az Orbán-kormánytól. A szocialista kormányok viszont szerinte "helyreállították a dialógust" ezekkel az országokkal.

Szabó Vilmos jelezte: a szocialista kormányok aktív külpolitikát folytattak, hiszen 2006-ban az orosz és az amerikai elnök is járt Magyarországon, valamint az Oroszországba irányuló külkereskedelmi kapcsolatok is jelentősen bővültek.

A politikus elmondta: furcsállja, hogy a szomszédságpolitika nem is szerepel a Fidesz programjában. Úgy folytatta: nem érti, hogy a magyar-magyar ügyek miért nem képezik részét a Fidesz külpolitikai terveinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását