2024. június 15. - Jolán, Vid

Obama győzni akar

Barack Obama amerikai elnök vasárnap az afganisztáni Bagram légi támaszponton amerikai katonák előtt mondott beszédében meggyőződését fejezte ki, hogy legyőzik a tálibokat és az al-Kaidát.
2010. március 29. hétfő 08:52 - HírExtra
Az Egyesült Államok elnökeként Afganisztánban tett első látogatásán Obama kijelentette: az amerikai stratégia civil erőfeszítést is tartalmaz, amelynek célja az afgánok életének javítása.

Obama vasárnap érkezett váratlanul Kabulba, ahol Hamid Karzai afgán elnökkel találkozott. Az amerikai elnök gépe Bagramban szállt le, onnan helikopterrel utazott a fővárosba. Karzaival tartott megbeszélése után visszatért a támaszpontra, ahol helyi idő szerint éjfél előtt mondott beszédet a katonák előtt.

"Azt akarom, hogy tudják (...) akár itt Bagramban dolgoznak, akár délen, Hilmendban járőröznek egy faluban (...) , feltétlenül szükséges a szolgálatuk Amerika biztonsága érdekben" - mondta a katonáknak.

Obama decemberben 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítésre adott utasítást és célként tűzte ki, hogy 2011 közepén megkezdik a kivonulást. Eddig az új egységek harmada érkezett meg és nagyszabású offenzívában vettek részt februárban az ország déli részében.

"Tudjuk, hogy nehéz napok állnak előttünk. Lesznek kudarcok. Eltökélt ellenséggel állunk szemben. Tudjuk azonban azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem adja fel, ha valamibe belefogott" - mondta az elnök. "Partnereinkkel együtt győzni fogunk. Erről teljesen meg vagyok győződve" - hangsúlyozta Obama.

Kiemelte: az amerikai hadsereg azért van az országban, hogy segítsen az afgánoknak a nehezen megszerzett béke kiépítésében. "Tartós kapcsolatot akarunk kiépíteni a kölcsönös érdekek és a kölcsönös tisztelet alapján" - tette hozzá az amerikai elnök. Hatórás látogatását befejezve Obama helyi idő szerint éjfél után elutazott Afganisztánból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását