2024. május 4. - Mónika, Flórián
Az egyházat övező szexbotrányok, és a Google erkölcsi kiállása a cenzúra ellen megboríthatja az évtizede sulykolt „rossz multi, jó egyház” sztereotípiát - talán még egy új világrend jelképe is lehet.
2010. március 27. szombat 08:29 - Pásztor Balázs
Alapvető elgondolások

A multik, nagy cégek mind rosszak: elvégre csak úgy lehettek nagyok, hogy a profit érdekében, kapzsi módon mindenkit eltapostak, aki az útjukba került, a dolgozókból éhbérért kisajtoltak minden energiát, miközben a főnököt csillagászati béreket szavaztak meg maguknak. Sőt: az előnyös beruházásokért, törvénymódosításokért lepaktálnak különböző kormányokkal, politikusokkal, miközben fittyet hánynak környezetvédelmi előírásokra és az élővilágra.

Ezzel szemben az egyház a jóság és a megváltás megtestesülése: papjai az önző, anyagi érdekeket elfeledve, másokat tanítva, segítve élik életüket. Szolgálói alázatot, tisztességet és önzetlenséget mutatnak, kiterjedt hálózata pedig éhezők, betegek és lelki kóválygók ezreit vezetik egy boldogabb ösvényre. Odafigyelnek az Isten adta környezetre, és nem lehet őket holmi politikai szálakkal elrángatni Bibliájuktól.

Valóság

A fenti példa ellen szól két közelmúltban kipattant, az egész világot átjáró ügy. Az első német egyházi szexbotrány: a 27 németországi katolikus püspökség közül 19-ben követtek el szexuális molesztálást vagy bántalmazást kiskorúak ellen. Az először még csak egy, majd pár, aztán tíz, és most már 19 püspökséget befeketítő téma nem friss, ám az áldozatok nagy része csak most mert beszélni - a többiek példáján felbuzdulva. Papok, szerzetesek, apátok és apácák követtek el szexuális visszaéléseket és erőszakot kiskorúak ellen, sokszor a durva verést sem mellőzve.

Ráadásul a botrány tovább dagad: Írországban, Brazíliában, Hollandiában és Svájcban is egyre-másra pattannak ki az esetek, Amerikában pedig már volt egy hasonló „özönvíz”. A pápa a történelemben először levelet írt a szexuális zaklatások ügyében, ám abban nem szerepelt sem a „bocsánat”, sem a „vétkesek megbüntetése”. És ez az egész eset nagyon nem illik bele a kereszténységről alkotott képbe.

Ellenben a Google egyszerűen faképnél hagyta Kínát, a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő internetes piacát, mert megelégelte a rezsim zsarnokságát. A kifejezetten gazdaságtalan intézkedésig az után jutott el az internetes keresőjéről elhíresült óriáscég, miután Kína hackerei feltörték az emberjogi aktivisták Gmail-fiókjait (amiket szintén a Google üzemeltet). Először csak kijelentette, hogy nem hajlandó tovább cenzúrázni a kereső által kidobott eredményeket, majd miután a Kínai Kommunista Párt ezt nem díjazta, végleg összeakasztotta a bajszát a vörösökkel. Így egy nem éppen gazdaságos döntést hozott a szólás szabadság és a személyes adatok védelmében.

Összkép

A legnagyobb baj, hogy sem a katolikus egyház, sem a Google nem felel meg a fenti sztereotíp leírásnak. A Google igazgató-párosa évi egy dolláros jövedelemért végzi munkáját, és főhadiszállásuk zöldebb, mint a legtöbb WWF-iroda. Alkalmazottaikat legendásan elkényeztetik, hogy a lehető legtöbb kreativitást nyújtsák munkájuk során. És mint látható, a Google által megfogalmazott elvek sokszor fontosabbak, mint a profit, vagy a világpiac.

Ezzel szemben a katolikus egyház saját titkosszolgálattal, bankkal, szinte diktatórikus törvényekkel és "országgal" rendelkezik. Sokszor részt vesz egy ország politikai életében - és nem mindig pozitív értelemben. Az erkölcsi tisztaságuk a fenti ügyeket látva pedig inkább a „bort iszik, és vizet prédikál” hozzáálláshoz van közelebb, mint bármi máshoz.

Így felmerül a kérdés, hogy a jó, erkölcsös élet prófétájának a mai környezetben nem lenne jobb szószólója a Google, mint az egyház? Elvégre úgy látszik hogy a piaci környezethez alkalmazott vállalat a dolgozók kielégítésén és szabad, önálló gondolatain keresztül juttatta fel önmagát a világ egyik legbefolyásosabb cégévé - ami önmagában követendő példa lenne. Gondoljunk bele: mennyivel növelné az a munkaképességünket, ha kiemelt fizetésért, egy pezsgőfürdő közben dolgozhatnánk a vízálló, céges laptopunkon, ami ráadásul gyors és nem fagy le...

Ám Google munkamódszere pont ellenpéldája annak, ami a papok és szerzetesek szigorúan korlátozott, különböző megvonásokból álló életmódját jellemzi. Szegénység és nőtlenség élethosszig: többek közt ezekkel jár az, ha valaki az egyház szolgálatába áll - azonban sokan nem fogják fel, hogy mit jelent az élethossz. Ők - egyre inkább úgy néz ki - sokáig elfojtott vágyaikat ártatlan gyerekeken élik ki, ami a keresztény erkölcs szerint az egyik legelítélendőbb tevékenység, és ami a végén leakaszthatja a keresztet a falról.

Ha így haladunk, akkor nemsokára nem a Biblia, hanem egy sikeres és „jó” cég erkölcsi útmutatója szerint foglyuk nevelni gyermekeinket, akik így nem csak erkölcsi, hanem életképes piaci nevelésben is részesülhetnek - ami manapság sajnos nagy általánosságban hiányzik az oktatási rendszerből, pedig megléte sokak számára megfizethetetlenül fontos lenne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását