2024. május 6. - Ivett, Frida

Botrány: védett erdőből akar pénzt a cég

Furcsa történet zajlik egy Sopron környéki védett erdőben. Az erdőgazdaság saját régi igazgatójának adta ki piti összegért a 4 hektáros területet, hogy ott kalandparkot építsen.
2010. március 26. péntek 12:59 - HírExtra
4,2 hektáros védett erdőt adott 30 évre használatba mindössze évi 120.000 forintért a soproni Tanulmányi Állami Erdőgazdaság Zrt. a Lővér Kalandpark Kft-nek 2008. december 16-án. Az érintett területen kalandparkot kívánnak létesíteni. Az első fokon hozott döntést a Védegylet megfellebbezte, mert az engedélyek körül vélhetően nincs minden rendben, viszont a munkálatokat már megkezdték.

A cégbírósági adatok alapján a beruházó egyik alapítója nagy valószínűséggel az erdőgazdaság korábbi oktatási igazgatóhelyettese Varga Tamás, aki jelenleg a Soproni Erdészeti Múzeum igazgatója. A dokumentum szerint Varga Tamás ügyvezetői státusza 2009. május 8-án megszűnt. További érdekessége az ügynek, hogy a beruházó cég telephelye a cégbírósági adatok szerint az erdőgazdaság korábbi irodaháza, ami Sopronban az Ojtozi sor 2. szám alatt található.

Az erdőgazdaság és a beruházó között megkötött szerződésben több jogellenesség valószínűsíthető. Figyelemre méltó, hogy a felek arra kötelezik magukat, hogy az ügylettel kapcsolatban semmilyen adatot harmadik fél részére nem adnak ki, még a közérdekűeket sem.

Az MNV is rábólintott

Az ügylettel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kifogást nem emelt. A Védegylet a fentiek miatt írásban fordult az MNV-hez, hogy az épülő kalandparkra vonatkozó összes dokumentumot tegye hozzáférhetővé. Ennek a törvényi kötelezettségének az MNV idáig nem tett eleget, ezért a Védegylet a Fővárosi Bírósághoz fordult közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt.

A rendelkezésre álló iratok alapján megállapítható, hogy a jelenleg lekerített, közel háromhektáros terület egy ennél jóval nagyobb beruházás első üteme. Így a továbbiakban büfék, illemhelyek és nagyobb parkolók létesítése mellett az útszélesítés és a teljes közmű kiépítése is szükségessé válna a védett erdőben. A beruházó mély hallgatásba burkolózott a tényleges szándékát illetően, helyette szimpatizánsokat gyűjt egy internetes közösségi portálon.

Legyen, de ne ott

A soproni Lővérek páratlan erdejében 2009-ben magánkórházat is terveztek. Ezt szintén bírálta a Védegylet, mivel a következménye az itt őshonos védett fajok kipusztulása, az erdő jellegzetes tájképi és természeti adottságainak a megváltozása lett volna. A kalandpark néhány száz méterre épülne a magánkórház tervezett helyétől.

A Védegylet álláspontja szerint „lehet helye egy ilyen rekreációs központnak a nyugati határszélen, de nem egy védett erdőben kellene megvalósítani, hanem már közművesített és könnyebben megközelíthető területen. Így továbbra is élvezhetnénk a nemzetközi hírű természeti kincseinket, a soproni Lővérek jelképének számító erdei ciklámennel együtt.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását