2024. május 2. - Zsigmond

Csődközelben a bíróságok?

Alulfinanszírozott költségvetésből további elvonások érték a bíráskodást ebben az évben - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének hétfőn Kecskeméten.
2010. március 22. hétfő 16:10 - HírExtra
Baka András szerint nehezíti a bíráskodás rendszerét, hogy a megyei bíróságok költségvetésének része a saját bevétel, amelyet nem tudnak teljesíteni.
"A saját bevételeket egyre kisebb mértékben tudjuk behajtani, tehát ezzel is csökken a finanszírozás" - fűzte hozzá a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Bács-Kiskun megyei bírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

A saját bevétel a bíróságok költségvetésében szerepel, ez az állam javára behajtandó kintlévőségeket takarja, amelyek a bírósági eljárás során merülnek fel.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: vannak olyan új feladatok, amelyeket a jogszabályok a bírósági szervezetre rónak, és amelyeket nem finanszíroz a költségvetés.
Példaként a szabálysértések elbírálását és a gazdasági perek felgyorsítását említette.
"Ezeknek a feladatoknak az ellátására további kétmilliárd forintot kértünk és nem kaptunk egy fillért se" - mondta.

Baka András emlékeztettt arra: a bírók más munkát nem vállalhatnak, ezért nemzetközi elvárás, hogy fizetésük méltó megélhetést biztosítson számukra.A Legfelsőbb Bíróság elnöke utalt arra, hogy a magyar bírók fizetése elmarad a közigazgatás hasonló szintjén dolgozókétól.

"Ma már Románia is megelőz bennünket a bírói fizetések összegét tekintve" - tette hozzá.
Az MTI kérdésére Baka András elmondta: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hat bizottságot hozott létre, amelyek az új kormány részére javaslatcsomagot készítenek a bíráskodás rendszerének megújítására.Hozzátette: a legtöbb kérdésben a jogszabály-módosítás szükségessége merül fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

beatlear
2010. március 22. 16:15
Szegény magyar bírák!
Talán ezért érdekesek az ítéletek...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását