2024. június 17. - Laura, Alida

Óriási tüntetések Oroszországban a Harag napján

Oroszországban legalább 50 városban rendeztek tüntetéseket, a legkülönfélébb ellenzéki erők által immár harmadjára meghirdetett Harag napján.
2010. március 20. szombat 20:40 - HírExtra
Oroszországban legalább 50 városban rendeztek tüntetéseket, a legkülönfélébb ellenzéki erők által immár harmadjára meghirdetett Harag napján. A moszkvai Puskin téren engedély nélkül megtartott tüntetés részvevői közül mintegy 70 embert előállítottak a hatóságok a rendvédelmi szervek közlése szerint. Hivatalos források szerint összesen 162 megmozdulás volt országszerte szombaton. A szervezők között volt számos ellenzéki erő és többek között az Autótulajdonosok Szövetsége. Kezdetben a parlamenti kommunista párt és az Igazságos Oroszország párt is csatlakozott a kezdeményezéshez, később azonban az felső figyelmezetésre mindkettő lemondta részvételét.

A lakosság haragját elsősorban az életszínvonal esése, a munkanélküliség növekedése, a kommunális szolgáltatások és a közlekedés drágulása váltotta ki, de mint az utóbbi időben egyre gyakrabban, sok helyen követelték Vlagyimir Putyin kormányfő, továbbá a helyi és a központi kormányzat távozását, az emberi és szabadságjogok tiszteletben tartását, a kormányzók kinevezésének eltörlését és választásuk újbóli bevezetését.

A múlt vasárnapi helyhatósági választások megmutatták, hogy csökkent a Putyin elnöklete alatt működő Egységes Oroszország Párt támogatottsága, miközben a gazdasági mutatók nem javulnak.

Irkutszkban a Bajkál-tavat szennyező, korábban bezárt cellulózgyár Putyin által engedélyezett újbóli beindítása ellen tiltakoztak. Politológusok felhívták a figyelmet arra, hogy minden egyes régióban vannak helyi gondok is, de az életszínvonal romlását mindenütt megsínylik az emberek.

A hatóságok mindenütt mindent elkövettek a tüntetések megakadályozására. Akadt, ahol nem adtak rá engedélyt - Oroszországban a helyi hatóságok pontos helyszínre, időpontra és létszámra vonatkozó engedélye szükséges -, volt, ahol engedélyezték, de olyan helyszínen, ahol a rendezők nem tudták vállalni a megmozdulás megtartását. Arhangelszkban a tüntetés tervezett kezdete előtt mobiltelefon ellopásának vádjával előállították a fő szervezőt és több társát, s csak a tüntetés vége után engedték el őket. A legérdekesebb helyzet Vlagyivosztokban alakult ki, ahol előbb nem engedélyezték a tüntetést, de az engedély megtagadását az ügyészség jogsértőnek találta. Végül a távol-keleti városban mintegy 1500 ember vonult fel, s a rendőrség nem avatkozott közbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását