2024. május 2. - Zsigmond

Hazánkban a Dán Királyi Balett

A Dán Királyi Balett két klasszikus koreográfiájával pénteken a Magyar Állami Operaházban megkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A rendezvénysorozat idei díszvendége Dánia.
2010. március 19. péntek 22:28 - HírExtra
A nyitóelőadáson Sólyom László köztársasági elnök, valamint Hiller István kulturális miniszter és Demszky Gábor főpolgármester mellett a dán koronaherceg és felesége is jelen volt.

Napjainkban a Dán Királyi Balett - a kornak megfelelően - igen széles repertoárt játszik: Bournonville-től a kortárs fizikai táncszínházig, Balanchine műveitől John Neumeier akciódús, egész estés darabjaiig.

A péntek esti műsor első részében az 1805-ben született dán koreográfus, August Bournonville, a klasszikus tánctörténet egyik nagysága művét, A szilfidet (La Sylphide) tűzték műsorra, a másodikban egy újkori klasszikus, George Balanchine darabját, Bizet C-dúr szimfóniájára.

Az 1700-as évek közepén alakult Dán Királyi Baletthez 1775-ben érkezett Vincenzo Galeotti, ő volt az első, aki stabilitást hozott az együttes életébe, és 1816-ban bekövetkezett haláláig alkotott több mint 50 műve alapján ő tekinthető az igazi alapítónak.

1830 és 1877 között kisebb megszakításokkal a balett-történet legmeghatározóbb egyénisége, August Bournonville állt az együttes élén, amely iskolateremtő stílusával általa nyert jellegzetes, saját arculatot. Számtalan koreográfiája közül néhány (A szilfid, Nápoly, Brugge-i búcsú) napjainkban is színre kerül.

A mostani budapesti előadás után Frigyes dán koronahercegnek és feleségének bemutatják a magyar kultúra és tudomány öt ismert képviselőjét, a magyar vendéglátóknak pedig a dán szólótáncosokat, valamint Nikolaj Hübbét, a Dán Királyi Balett művészeti igazgatóját.

A dán művészek közül Amy Watson az American Ballet iskolájában tanult, 2000 óta dolgozik a Dán Királyi Balettben, ahol 2003-ban lett szólista, és principal (magántáncos) címet 2007-ben kapta. Főbb szerepei közé tartozik A hattyúk tava Odette/Odiliája, de a legújabb koreográfiákban is jelentős feladatokat kap.

Gudrun Bojesen az együttes iskolájában tanult, 2000-től kapott szóló feladatokat, 2001-ben sorolták a principal csapatba. Az ő repertoárján is megtalálhatók a klasszikus művek, mint a Csipkerózsika vagy A hattyúk tava. Nehemiah Kish a kanadai Nemzeti Balett Iskolájában nevelkedett, 2008 óta viseli a Dán Királyi Balettben a principal dancer címet.

Ő is klasszikus iskolázottságú, volt A diótörő hercege éppúgy, mint a Giselle Albrechtje. Ulrik Birkkjaer is a Dán Királyi Balettben tanult, 2009-ben kapta principal dancer címet. Szerepei között klasszikus figurák, például a Rómeó, vagy A diótörő hercege egyaránt jelen vannak, és a friss, kortárs alkotásokban is sorra bemutatkozik.

Nikolaj Hübbe most művészeti igazgatója a Dán Királyi Balettnek, amelynek iskolájába tízévesen iratkozott be. A társulat tagjaként nyerte meg a rangos párizsi balettverseny ezüstérmét és francia kritikusok díját. Nemzetközi karrierje során 1992-ben a New York City Ballet principal dancere lett, de dolgozott más amerikai együtteseknél is, nagy sikereket aratott Jerome Robbins koreográfiáiban. 2008 telén búcsút mondott tért vissza Koppenhágába, hogy a dán társulatot vezesse.
A magyar hírességek sorában a dán koronahercegnek és feleségének bemutatják Balogh Rodrigó színész, rendező, drámapedagógust, Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológust, a Yale Egyetem tanárát, Kovalik Balázs operarendezőt, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatóját, a számtalan logikai játékot, többek között a bűvös kockát megalkotott, életműdíjas Rubik Ernőt, valamint Sárközi Gyula Harangozó-díjas táncost, koreográfust, a Madách Musical Tánciskola alapítóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását