2024. május 28. - Emil, Csanád

Így ünneplünk mi

Kereplés, fütyülés, tojásdobálás, majd mindezek betiltása. Kordonok, utcai harcok, öregek és csecsemők megmotozása. Az elmúlt négy év március 15-i megemlékezései egészen szürreális eseményeket hoztak.
2010. március 16. kedd 12:39 - Pénzes Dávid
2006

Négy éve 2006. március 15-én még Gyurcsány Ferencnek hívták a miniszterelnököt. Az őszödi beszéd nemhogy nem került nyilvánosságra, de még el sem mondatott. Ettől függetlenül füttyszóval fogadták a miniszterelnököt, mikor a Nemzeti Múzeumnál beszélt, sőt némi lökdösődés is kialakult, de ez csak az előszele volt a 2006-os év őszi eseményeinek.

Orbán 2006-ban – ahogy idén is – a Dózsa szobornál tartott több tízezer ember előtt beszédet, és ugyanúgy, ahogy azóta is "Viktor, Viktor!" kántálással várták. Érdekes, hogy négy éve Borókai Gábor a Fidesz rendezvényén még a médiaegyensúly hiányáról beszélt – természetesen a jobboldal hátrányára. Ez mára jócskán megváltozott.

Orbán akkori üzenete a következő volt: Magyarországnak nemzeti programra van szüksége, olyanra, amely mögé az egész nemzet fel tud sorakozni. 1848-hoz hasonlóan 2006-ban is választás előtt állunk: "egy ember erőlteti ránk a programját, vagy nemzeti programunk lesz", a nemzet közös programját követjük, nemzetközi vagy nemzeti érdekeket szolgálunk?

Pikáns, hogy a Gyurcsány által később „ránk erőltetett” programok töredéke sem valósult meg, tettek helyett csupán üres szavak maradtak.

Négy éve történt a híres kézfogás-elmaradás, mikor Sólyom László Fekete Jánossal, az MNB volt elnökhelyettesével nem fogott kezet; Gyurcsány Ferenc a szintén kitüntetett Szabad Györggyel, a rendszerváltás utáni első országgyűlés MDF-es házelnökével nem kezelt.

2007


2007. március idusa már Demszky Gáborról szólt. A főpolgármester beszéde alatt folyamatosan fütyültek, kerepeltek, és tojással dobálóztak. Demszky ruháját is többször eltalálták.

Az állami ünnepségek már-már pártállami időket idéztek: rendkívüli rendőri készültség jegyében teltek, kordonok és rendőrsorfal mögött. (Ne felejtsük a 2006-os zavargások után vagyunk) Gyurcsány már nem beszélt a múzeumnál, de a kormánypárti politikusok beszédeit végigfütyülték, és bekiabálásokkal zavarták.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Vörösmarty téren azt mondta: magyarirtás folyik, az országot munkatáborrá akarják alakítani. A rendőrök elfogták Budaházy Györgyöt. Ez az esemény aztán tüntetők százait csoportosított a az Andrássy útra, ahol végül a rendőröknek oszlatni kellett.



2008

Orbán történelmi párhuzamokhoz fordulva 2008-ban arról beszélt, „48-hoz hasonlóan most is van egy sápadt és reszketni méltóztató helytartótanácsunk, amely kioktatja a népet, az alkotmánybíróságot, a sajtót és az ellenzéket is. Ezek az emberek egymást küldik el a legfurcsább helyekre, de a szívük szerint a népet váltatnák le”. A Gyurcsány-kormányt a Habsburgok helytartótanácsához hasonlította.

A két évvel ezelőtti események a „József körúti csatával” végződtek. A Budaházy által feltüzelt tüntetők Molotov-koktélokkal és kövekkel támadtak az őket feltartóztató rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Demszkyt megint kifütyülték.

2009


2010
A 27 nap múlva esedékes választások uralták az idei március 15-i megemlékezéseket. Tömegeket a Fidesz és a Jobbik nagygyűlése mozgatott meg. Mesterházy Attila főként Orbán Viktorról beszélt, Orbán Viktor azt kérte mindenkitől, hogy szavazatait ne ossza meg különböző pártok között, Vona Gábor pedig a jobbikos kormányzásról mesélt. Az elmúlt években a nemzeti ünnepeken lassan hagyományos utcai rendbontások ezúttal nem voltak, az MSZP-s rendezvényről vittek el néhány ellentüntetőt és Demszky Gábor főpolgármestert nagyobb tömeg fütyülte ki. (index.hu)
A híres „sün!” felkiáltás születésének éve. A rendőrök csak azért rángattak ki két férfit a Kossuth térről néhány nyugdíjas közül sün alakzatban, mert elmondták véleményüket Gyurcsány Ferencről. A véleménynyilvánítás szabadságát utóbb több szervezet is korlátozottnak látta. A két férfivel (egyikük ügyvéd) megalázóan viselkedtek a rendőrök a Gyorskocsi utcában.

Gyurcsány már megszokottan kordonok és lezárt utcákkal körbevéve, a nyilvánosság teljes kizárásával „ünnepelt” a Kossuth téren.

A Nemzeti Múzeumnál nem engedték be a csecsemők italát sem, mondván az veszélyes lehet. Késő délután pedig némi kergetőzés is lezajlott randalírozók és a rendőrök között.

2011

A jövőt nem tudhatjuk, de múltba tekintésünk után érdemes elgondolkozni azon, mi is a demokrácia lényege: a véleménynyilvánítás folyamatos szigorítása, mert a vezetők tevékenysége nem tetszik egyeseknek, vagy a vezetők viselkedésének megváltozása.

Talán ha olyan vezetőink lesznek egyszer, hogy büszkék leszünk rájuk, de legalábbis tevékenységük látszólag az ország érdekében folyik, nem kellenek majd kordonok, tojásdobálás elleni törvények, meg esernyők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

szonja91
2010. március 16. 17:03
Hát igen... de szerencsére az idei ünnepség egész nyugodtan zajlott le.
helix
2010. március 16. 15:48
Borzasztó, hogy nem lehet a Kossuth téren ünnepelni, mint régen.

Gyalázat!...és ezt Gyurcsánynak köszönhetjük.
Daróci Gábor
2010. március 16. 14:21
Nem gondoltam volna, de Vonának sikerült alulmúlnia magát is.

Nem tudom, hogy miként tud ilyen sok ember bedőlni annak a maszlagnak, amit nyomat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását