2024. április 25. - Márk

Álriport egy háborúról

Miheil Stzaakasvili grúz elnök helyeslően nyilatkozott arról, hogy az Imedi grúz tv-adó szombaton pánikot kiváltó álriportot közölt, amely szerint Oroszország megtámadta Grúziát. A műsor pánikot váltott ki Grúziában.
2010. március 15. hétfő 06:31 - HírExtra
"Megvan (az oroszoknak) a vonatkozó forgatókönyvük, és úgy vélem, a riport megakadályozhatja őket terveik végrehajtásában" - mondta az elnök. Hozzátette azonban, hogy az emberek idegesen reagáltak, megrémültek. Ezért úgy véli, hogy a műsor idején folyamatosan feliratban kellett volna közölni, hogy nem a valóságot mutatják be.

Az Imedi televízió az esti híradó szokásos időpontjában álriportot közölt arról, hogy - a Grúziától a Szovjetunió szétesése után elszakadt - Dél-Oszétiában merényletet követtek el Eduard Kokojti ottani elnök ellen, Dél-Oszétiábaól lőni kezdték Nikozi grúziai falut, majd orosz csapatok behatoltak Grúzia területére, bombázzák a repülőtereket, a kormányt és Szaakasvili elnököt evakuálták. Később jelentette, hogy az elnököt megölték, s megalakult a népi kormány, amelynek élén Nino Burzsanadze - Szaakasvili volt harcostársa, mai ellenzéki - áll.

Az Imedi tv az elnök és az ellenzék közötti három évvel ezelőtti belső összecsapásokig egy grúziai milliárdos ellenzéki adója volt, akkor azonban megvonták engedélyét, s amióta újra működhet, szilárdan Szaakasvili kezében van.

A műsor pánikot keltett, a telefonvonalak összeomlottak, az emberek csomagolni kezdtek, vagy elindultak, hogy beszerezzék a legszükségesebbeket a cukortól a gyufáig. Az ellenzék a tv épülete elé vonult, és még vasárnap is ott tüntetett.

Moszkva szerint a televíziós pánikkeltés Szaakasvili elnök tudatos provokációja volt, amely Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke szerint a hivatalos rezsim érdekeit szolgálta, és felelősségre kell vonni a grúz államfőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását