2024. május 5. - Györgyi

Alvási szokások beható kutatása

A fekete és a spanyol amerikaiak tízszer nagyobb eséllyel rövidítik meg minden éjszakai pihenésüket szexszel, mint az ázsiai amerikaiak, akik viszont a legjobb alvóknak bizonyultak az amerikai National Sleep Foundation hétfőn közzétett felmérése szerint.
2010. március 8. hétfő 14:40 - HírExtra
A közvélemény kutatás telefonon keresztül zajlott, a reprezentatív mintában lévő ezer ember maga sorolta be önmagát a fekete, fehér, ázsiai, spanyol etnikumba - számolt be róla a LiveScience című amerikai tudományos portál (www.livescience.com).
Mint a tanulmányt vezető Kenneth Lichstein, az Alabamai Egyetem professzora elmondta, korábban is feltételezték, hogy az egyes etnikumok alvási szokásai, valamint a náluk megjelenő alvászavarok között eltérések van.

A vizsgálatban szereplő valamennyi csoport tagjai átlagosan hat-hét órát aludtak éjszakánként, ez körülbelül egy órával kevesebb a felnőttek számára ajánlott, optimális alvási időnél. A megkérdezettek 19-24 százaléka számolt be arról, hogy azért mulasztott el valamit munkájában vagy a családi teendőkben, mert túlságosan álmos volt. A párkapcsolatban élő emberek 20 százaléka mondta etnikai hovatartozástól függetlenül, hogy gyakran túl fáradtak a szexhez.

A lefekvés előtti tevékenységek közül a leggyakoribb a tévézés volt. A vallásgyakorlás bármely formája a feketék között volt a leggyakoribb (70 százalék), több mint kétszer gyakoribb, mint a fehéreknél és az ázsiaiaknál. Az ázsiaiak több mint 50 százaléka a számítógépe előtt ült lefekvés előtt, ez az arány több mint kétszer magasabb a többi etnikumnál tapasztaltnál.

Lefekvés előtti, minden esti háztartási munkáról a spanyolok 40, a feketék 30, a fehérek 25 és az ázsiaiak 24 százaléka számolt be. A legkisebb esélye a lefekvés előtti alkoholfogyasztásnak az ázsiaiak körében volt. A feketék és a spanyolok tíz százaléka állította, hogy minden - vagy csaknem minden - este szexel, a fehérek négy és az ázsiaiak egy százalékához képest.

Az ázsiaiak több mint 80 százaléka mondta, hogy jól alszik a hét nagyobbik hányadában. A spanyolok 70, a fehérek 68 és a feketék 66 százaléka vallotta ugyanezt. Az alvási idő a feketéknél bizonyult a legrövidebbnek (6 óra és 14 perc), míg a fehéreknél a leghosszabbnak (6 óra és 52 perc). Ugyanakkor a fehérek 10 százaléka számolt be álmatlanságról, míg a spanyolok 7 százaléka, az ázsiaiak 4 százaléka, a feketéknek pedig csak 3 százaléka.

Az álmatlanok közül arra a kérdésre, hogy mi tartja ébren őket, a legtöbben a pénzügyi problémákat, munkahelyi gondokat, párkapcsolati problémákat és az egészségi állapotuk feletti aggodalmakat említették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását