2024. május 8. - Mihály

Az eldugult artériák mentésére

A szív szempontjából rendkívül előnyös három étrend: a zsírszegény, a szénhidrátszegény és a mediterrán diéta visszafordíthatja az artériák falának megvastagodását, mely szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet – állítják izraeli kutatók.
2010. március 5. péntek 15:10 - HírExtra
„Bár ezekkel a diétákkal csak mérsékelt súlycsökkenést érhetünk el, hosszútávon visszafordítható velük az érelmeszesedés” – magyarázta Iris Shai, a Negevi Ben-Gurion Egyetem táplálkozás-epidemiológusa, a tanulmány vezető szerzője. Az érlemeszesedés (ateroszklerózis) az erek falának megvastagodásával és átmérőjük beszűkülésével jár, a véráramlás megszűnése szívrohamhoz vagy stroke-hoz (gutaütéshez) vezet.

A kutatók 140 középkorú, túlsúlyos férfit és nőt osztottak három csoportba, mindhárom csoport egy-egy étrendet követett. A mediterrán diéta a gyümölcsökre, zöldségekre és az olyan egészséges olajokra épül, mint az olívaolaj. A résztvevők körülbelül egyharmada szedett vérnyomáscsökkentőket, 25 százalékuk pedig koleszterinsint-csökkentőket.

Két év elteltével kiderült, hogy a résztvevőknél 5 százalékkal csökkent a szívkoszorúerek falának térfogata, a falvastagság pedig 1,1 százalékkal. A vérnyomás és az átlagos súly mérsékelt csökkenést mutatott.

Mindhárom étrend sok zöldséget és gyümölcsöt, de csökkentett mennyiségű transz-zsírsavat tartalmaz, utóbbiak főként a finomított élelmiszerekben találhatók. „A koszorúerek szempontjából a legfontosabb a súlycsökkenés, mindegy, hogyan érjük el azt” – mondta el Dr. Robert H. Eckel, a Colorado Egyetem professzora, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének (AHA) korábbi elnöke. „A fogyás számos kedvező folyamatot indít be.”

Valamennyi étrend hosszútávon fejti ki hatását, azonban a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket lehet, hogy továbbra is szedni kell, emelte ki a professzor.

A tanulmány a Circulation folyóirat márciusi számában jelenik meg.
Forrás: medipressz
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását