2024. május 2. - Zsigmond

Florida a legveszélyesebb

Florida a legveszélyesebb amerikai szövetségi állam a gyalogosok és biciklisták számára, a népességhez viszonyítva ott halnak meg közülük a legtöbben.
2010. március 2. kedd 09:30 - HírExtra
A "Napfény államában" 2008-ban 100 ezer lakosra vetítve 2,67 gyalogos halt meg, ez összesen 490 áldozatot jelent. Ennél többen, 620-an csak Kaliforniában haltak meg, de ott a nagyobb népesség miatt a 100 ezer főre eső adat 1,69.

Floridában az Egyesült Államok lakosságának 6 százaléka él, a meghalt gyalogosoknak azonban 11,1 százaléka (490 személy), a biciklistáknak pedig 17,4 százaléka (125 személy) ott búcsúzott el életétől.

A statisztikák szerint Florida 2001 óta mindig az első három helyen végzett a szövetségi államok között e szomorú statisztikák tekintetében. A gyalogosok számára tíz legveszélyesebb nagyváros közül négy Floridában található.

Az üdülőövezeteiről híres állam hatóságai szinte értetlenül állnak a jelenség előtt. Nem tudják, hogy a gyalogosok, a biciklisták vagy az autósok magatartása a felelős, vagy esetleg az utak tervezésében van a hiba. Az adatok szerint nem az magyarázza a jelenséget, hogy Florida a nyugdíjasok paradicsoma, az életüket veszítő gyalogosok között az idősek aránya ugyanis megfelel az országos átlagnak, 17 százalék.
Szakértők három olyan tényezőben mindenesetre egyetértenek, amelyek erősítik a rossz statisztikát.

Florida népessége az utóbbi évtizedekben minden más államénál gyorsabban gyarapodott, míg 1950-ben csak 2,8 millióan, most már majdnem hétszer többen, 18,5 millióan élnek ott. A szövetségi állam úthálózatának tervezésekor annak idején elsősorban az autósok szempontjait vették figyelembe, az volt a legfontosabb, hogy kocsival minél gyorsabban el lehessen jutni egyik helyről a másikra.

Ugyancsak szerepet játszik a gyalogosok és kerékpárosok haláleseteiben az óriási turizmus. Tavaly 80,3 millióan látogatták meg a napfényes tengerpartjairól ismert államot; a népességhez viszonyított magas adat ezt a számot nem tükrözi.
Végül szerepet játszik a térség kellemes klímája is. Szinte az év egészében meleg vagy langyos az időjárás, így a lakosság nagy többsége igyekszik minél több időt a szabadban tölteni, egyebek mellett gyalogosan és biciklin.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását