2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem tudni mikor indul újra az ügyfélkapu

Beindult az új kormányzati ügyfélkapu, ám néhány óra után le is állt. A hiba kijavításán egész délelőtt dolgoztak, jelenleg a régi verzió fut. Az átállás új időpontra tolódik, de egyelőre nem tudni mikorra.
2010. március 1. hétfő 17:07 - Pénzes Dávid
Mától kellett volna az új Ügyfélkapu rendszernek beindulnia. A Kopint-Datorg által üzemeltetett oldal el is indult, majd néhány óra után leállt. Ennek oka az üzemeltető szerint az egyik alapszoftver működésének hibája. A hiba miatt a gyártó cég műszaki vizsgálatot, a kormányzati informatikai biztonsági felügyelő azonnali vizsgálatot indított.

A www.magyarorszag.hu portál az egyik legtöbbet látogatott kormányzati oldal. Az ügyfélkapunak jelenleg 850 ezer regisztrált felhasználója van, akik e felületen keresztül intézhetik hivatalos ügyeiket. Az átalakítással sokkal átláthatóbbá, „ügyfélbarátabbá” vált volna a rendszer, legalábbis a Kopint-Datorg szakemberei szerint. Hogy ez tényleg így van, azt egyelőre nem sokan próbálhatták ki. A mai leállás valójában akár tízezrek hivatali ügyintézését nehezítheti meg.



Kampány van

A leállásra szinte azonnal megjelent a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának reagálása. Nyitra Zsolt a munkacsoport vezetője ebben kifejtette, ami történt, az a kormány infokommunikációs tevékenységének szimbóluma: "fejlesztések több milliárdért, majd teljes működésképtelenség".

Nyitrai a működésképtelenség kapcsán nagyívű következtetést vont le: "az elmúlt hét év informatikai fejetlenségének következtében Magyarországon megszűnt a digitális közbizalom a központi rendszerek irányába és az emberek a számtalan kormányzati fiaskó miatt már nem bíznak a központi informatikai rendszerekben.”

50 óra sem elég?

A Fidesz kampány
A következő kormány fontos feladata lesz a megtépázott digitális közbizalom helyreállítása, a szolgáltató jelleg, a valós és működő e-közszolgáltatások beindítása, üzemeltetése, az e-demokrácia erősítése - fogalmazott Nyitrai Zsolt.
Tény, hogy egy ilyen fontos portál átállását alaposan meg kell tervezni. Ezt volt hivatott biztosítani egy az 50 órás keret, melyet a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) ez ügyben biztosított a gyártónak. Ez a mostani hétvégét jelentette volna.

A leállás azért is meglepő, mert a Kopint szerint az új portál éles próbaüzemének indítása teljes mértékben átláthatóan, dokumentált körülmények között ment végbe, amelyet az üzemeltető által végzett tesztek pozitív eredményei alapján, külső minőségbiztosító és biztonsági szakértő ellenjegyzésével engedélyezett a működtető. Ezek után omlott össze a rendszer.

Lesz majd új időpont


A HírExtra a cégtől kapott információk alapján úgy tudja, a www.magyarorszag.hu név alá egyelőre a régi - és biztosan működő - rendszert állítják vissza. Ez hétfőn délután meg is történt. Ezután a gyártó és a MEH egyeztet az új Ügyfélkapu bevezetésének következő időpontjáról. A Kopint-Datorg ígéri, hogy az átállás már tényleg csak néhány órás periódus lesz.

A helyzet azonban kényes, mert az adóbevallások időpontja közeledik így a portál használatának igénye is jelentősen megnő. Nem szerencsés (ráadásul éppen kampányidőszakban), ha a kormányzat sokáig húzza a felhasználók türelmét a hiba javításával. Nem beszélve arról, hogy az új oldal kezelését még el is kell sajátítania a felhasználóknak.

Mindenesetre akinek bármilyen problémája van, hívja a 189-es számon elérhető Kormányzati Ügyféltájékoztató Központot, ahol az elkövetkező napokban és az új Portál indulását követően megerősített ügyfélszolgálat üzemel.



Nincs kommunikáció a kommunikációsokkal


Az ügyben kerestük a MEH Infokommunikációért és E-közigazgatásért Felelős Szakállamtitkárságának E-közigazgatási Főosztályát. Itt kérték, hogy emailben tegyük fel kérdéseinket, ám válasz egyelőre nem érkezett.

Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztost szerettük volna megkérdezni az ügyről, hiszen neki éppen ilyenkor lenne dolga, ha már az adófizetők pénzéből e területért való felelőségéért kapja a fizetését. Szerettük volna, ha a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében reagál Nyitra Zsolt vádjaira, ám a cikk lezártáig erre sem nem kaptunk választ.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását