2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem sértett jogot a Jobbik ajánlószelvény-gyűjtése

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfőn délután jogerőre emelkedett határozata szerint nem történt jogsértés a Jobbik XX.-XXIII. kerületi ajánlószelvény-gyűjtésénél.
2010. március 1. hétfő 17:47 - HírExtra
A fővárosi testület még pénteken változtatta meg a Budapest 29-es számú egyéni választókerületi bizottság ezzel ellentétes határozatát, és mivel azt hétfő délután négy óráig nem támadta meg senki, jogerőre emelkedett.

Ez a második olyan jogerős döntés, amelyet az ajánlószelvények "munkahelyi" gyűjtésével kapcsolatban hoztak a fővárosban. Az első ilyen ügy végére a Fővárosi Bíróság tett pontot hasonló tartalmú döntéssel; abban az ügyben Debreczeni József MDF-jelölt szelvénygyűjtését sérelmezték.

Az FVB most azért változtatta meg a Budapest 29-es számú egyéni választókerületi bizottság határozatát, mert a kifogás benyújtója beadványában nem bizonyította, hogy Balog Barna Jobbik-jelöltnek valóban gyűjtöttek ajánlószelvényeket munkaidőben, munkahelyen (a kifogás szerint húsboltban, vendéglőben, autószervizben, kocsmában és csempeboltban).

Ez utóbbit ugyanis a választási eljárási törvény tételesen tiltja, ám sem a jelöltek, sem pedig a választási szervek között nincs egyetértés abban, milyen tágan kell értelmezni a munkahely vagy a munkaidő fogalmát.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nemrég kiadott állásfoglalásában meglehetősen szigorúan értelmezte a két fogalmat. Az OVB szerint ugyanis a tilalom nemcsak a munkahelyeken munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyeken munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön.

E tekintetben az OVB a munkahely fogalmának meghatározásánál a munkavédelemről szóló törvényben foglaltakat tekintette irányadónak, amely szerint munkahely "minden olyan szabad vagy zárt tér (ideértve a föld alatti létesítményt, a járművet is), ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkahelynek kell tekinteni a mást nem foglalkoztató, a munkáját kizárólag személyesen végző egyéni vállalkozó (akkor is, ha egyéni céget alapított) munkavégzési helyét".

Az OVB szerint ugyanakkor nem vonatkozik a tilalom a jelölőszervezetek által fenntartott, működtetett munkahelyekre, a tilalom megsértését jelenti azonban, ha a jelölőszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánlószelvények gyűjtésére vagy leadására.

Az OVB "iránymutató" állásfoglalása azonban nem kötelezi semmire a helyi és a területi választási bizottságokat; e testületek a jogszabályt saját belátásuk szerint és az adott egyedi kifogásokra tekintettel szabadon értelmezhetik, ahogy végső soron a bíróságok is, ha a felülvizsgálati jogorvoslati eljárás során ilyen ügye kerül eléjük.

A mostani választási időszakban egyelőre nem hoztak még "precedens" értékű bírósági határozatot, amely kitérhetett volna a "munkahely és a munkaidő" meghatározására az ajánlószelvény-gyűjtés idejére.

Az FVB a mostani határozatában csak a gyűjtésre való "felhívást" látta megalapozottnak, ám mivel ez nem jogszabálysértő, nem is "ment bele" a munkaidő fogalmának meghatározásába. Kifejtette ugyanakkor azon álláspontját, hogy a jogszabály kifejezetten az ajánlószelvény gyűjtését, "mint aktív tevékenységet (átadásra való kérést, erről való meggyőzést) tiltja meg". Az FVB ezzel lényegében azt jelezte, nem ért egyet teljes mértékben az OVB-állásfoglalásban rögzített szigorú értelmezéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását