2024. május 29. - Magdolna

A 183 bejegyzett pártnak csak a töredéke kerülhet be

A bíróság nyilvántartásában 183 bejegyzett párt szerepel, közülük a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint mindössze három juthat parlamenti képviselethez az áprilisi országgyűlési választáson.
2010. február 28. vasárnap 11:45 - HírExtra
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalának nyilvántartása szerint 183 bejegyzett párt van Magyarországon. Az áprilisi országgyűlési választásra eddig 44 pártot vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, vagyis ennyi jelezte, hogy megméretné magát a parlamenti választáson. A 44-ből 42 párt országosan készül a jelölt- és listaállításra, a Somogyért Szövetség és az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség regionálisan méreti meg magát.

A Medián szerdán közzétett közvélemény-kutatása szerint egyelőre három pártnak - a Fidesznek, az MSZP-nek és a Jobbiknak - van esélye arra, hogy parlamenti képviselethez jusson.

A Fidesz és a KDNP korábban már bejelentette, hogy közösen indít jelölteket, így a mostani közvélemény-kutatási eredmények szerint várhatóan négypárti parlament alakulhat.

A 2006-os országgyűlési választáson jelöltet ajánlani március 17-ig lehetett. Az OIT nyilvántartása szerint jelenleg 126 olyan párt van, amelyet ezen dátum előtt jegyzett be a bíróság, vagyis (figyelembe véve az azóta megszűnt pártokat is) körülbelül 130 pártnak volt lehetősége a választáson jelöltet állítani.

A választási bizottságoknál azonban mindössze 52 párt jelentkezett be jelölőszervezetként 2006-ban, és ezek közül is csak 48-at vettek nyilvántartásba (ebből 43 párt jelentkezett be az OVB-nél; az OVB azokat a jelölőszervezeteket veszi nyilvántartásba, amelyek több megyében, vagy megyében és a fővárosban kívánnak területi listát állítani).

Az országgyűlési választáson az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak. Területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek az adott megyében, illetve a fővárosban a területi választókerületek egynegyedében (de legalább kettőben) egyéni jelöltet tudtak állítani. Országos listát pedig az a párt állíthat, amelyik legalább hét területi listát tudott állítani.

A választási szabályok tartalmazzák, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz a területi, illetve az országos listán az országgyűlési választáson, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt. Ritka azonban, hogy egy párt úgy lépje át a parlamentbe jutási küszöböt, hogy nem állít 20 területi listát. A 20 területi lista ugyanakkor önmagában semmire nem garancia, de ha ez nem sikerül, főleg, ha a párt Budapesten nem tud listát állítani, általában azt jelenti, hogy a párt nem juthat be a parlamentbe.

A 2006-os országgyűlési választáson összesen 27 "színű" jelölt, illetve lista szerepelt a szavazólapokon (ebből a szempontból külön számítanak például az MDF-Fidesz-KDNP közös jelöltjei és az MDF, valamint a Fidesz-KDNP közös jelöltjei, vagy például az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeit is megkülönböztetik az MSZP és az SZDSZ önállóan indított jelöltjeitől).

Országos lista állítása azonban csak kilenc pártnak sikerült önállóan, két párt - a Fidesz és a KDNP - pedig közös listát állított.

A választási eredmények alapján csak az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP, az MDF, valamint a Somogyért Egyesület (az egyéniben nyerő Gyenesei István révén) jutott parlamenti képviselethez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását