2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nemzetközi együttműködés a szibériai daruért

Távolabb kerül a kihalás veszélyétől a fenséges szibériai daru egy nemzetközi összefogásnak köszönhetően, mely egyebek közt Kína, Oroszország és Irán közt jött létre - mondta el szerdán az ENSZ illetékese.
2010. február 25. csütörtök 07:05 - HírExtra
A fehér tollazatú, álló helyzetében 1,4 méter magasságú madarat a kihalás veszélye fenyegeti, mert becsült egyedszáma már csupán 3000 és 3500 között van.

A vándormadár vonulási útján lévő négy országnak, Kínának, Iránnak, Kazahsztánnak és Oroszországnak köszönhetően a szibériai daru jövője fényesebbnek látszik - közölte Claire Mirande az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) éves találkozóján az indonéziai Bali szigetén.

A szibériai daru körülbelül 5000 kilométert vándorol minden évben a Szibéria északi részén található költőhelyeitől Iránig vagy Dél-Kínáig. A költözési útvonalán lévő vizes élőhelyek jelentős része azonban a mezőgazdaság miatt kiszáradóban van.

Mirande, a szibériai daru vizes élőhelyeinek megmentésére szerveződött projekt igazgatója elmondta: a UNEP kulcsszerepet játszott abban, hogy a programban részt vevő országokban a madár két fő vonulási útvonala mentén fekvő 16 kritikusan fontos vizes élőhely megőrzése és rehabilitációja elinduljon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását