2024. május 3. - Tímea, Irma

A hűsítő Barents-tenger

A Barents-tenger hatékonyan hűti az óceánokat: viszonylag csekély, 230 méteres mélysége ellenére több energiát ad le a légkörbe, mint bármely másik tenger az Északi-sark körül.
2010. február 25. csütörtök 09:28 - HírExtra
Négy norvég oceanográfus arról írt tanulmányt, hogyan reagál a Barents-tenger az óceánból érkező változó mennyiségű hőre. Az eredmények arról árulkodnak, hogy a tengerjég északabbra húzódása és a déli, nagyobb kiterjedésű nyílt vízfelület javarészt kompenzálja az 1990-es évek óta fokozódó hőáramlást - tudósít a ScienceDaily című tudományos hírportál (www.sciencedaily.com) az Ocean Science című szaklapban megjelent írásra hivatkozva, amely újszerű módon közelíti meg a Barents-tengert.

A tanulmány egyetlen energiaháztartássá egyesíti az óceánból jövő és a légkörbe távozó hőt. Az új becslések szerint a Barents-tengerbe áramló összes hőmennyiség 70 terrawatt (70 billió watt) körül alakul. A kutatók a Barents-tengert felosztották északi és déli részre, majd kimutatták, hogy a hőmennyiség egésze a déli részen távozik a légkörbe.

A napból bejövő rövid- és a kimenő hosszúhullámú sugárzás nagyjából egyensúlyban van. A Barents-tenger északi részét nemigen érik el az óceánból származó hő, ezért az télen hamar befagy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását