2024. május 7. - Gizella

Másodfokon is elutasították az úttörőszövetség keresetét

Jogerősen is elutasította a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Úttörők Szövetsége keresetét a csillebérci tábor tulajdonjogának megállapítására pénteken hozott ítéletében - mondta Mohácsy Zsuzsanna, az ítélőtábla elnökhelyettese az MTI-nek.
2010. február 19. péntek 16:00 - HírExtra
A másodfokon hozott ítélettel a tábla helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ítéletét.

Az egyik alperes, a XII. kerületi önkormányzat pénteki közlése szerint az ítéletnek köszönhetően Hegyvidék önkormányzata közelebb került ahhoz, hogy érvényesíteni tudja Csillebérccel kapcsolatos tulajdoni igényét és "ezzel az úttörőtábor végre a Hegyvidéken élők birtokába kerülhet".

A 46,5 hektáros csillebérci úttörőtábort 1948. július 31-én nyitották meg, négy évtized alatt több mint hárommillió gyermek fordult meg itt. Az úttörőtábor telkét és a szomszédságában lévő, nyolchektáros természetvédelmi területet 1963-ban államosították, kezelőjük 1968-tól a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) lett.
1989. június 27-én a KISZ a Magyar Úttörők Szövetségének (MÚSZ) ajándékozta a két ingatlant, így a tulajdonjog a magyar államról a MÚSZ-ra szállt.

Csillebérc ajándékozási szerződését 1991-ben az Állami Számvevőszék rendben lévőnek találta, és ezzel az úttörőszövetség tulajdonjogát is elismerte. Egy megszorítást azonban tartalmazott a jelentés: "a gyerekek érdekében" eladási, terhelési tilalmat mondtak ki az ingatlanra. Ezt az Alkotmánybíróság később, az úttörők tiltakozására, jogellenesnek minősítette, és határidőt szabott a vagyoni zárlatra, amelyet 1994-ben oldottak fel. A tábor üzemeltetésére még ugyanebben az évben megalakították a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ Szolgáltató Kft.-t.

Az 1996 novemberében kiírt nemzetközi ingatlantenderre a szigorú beépítési, tájvédelmi előírások miatt komolyabb érdeklődő nem volt. Az úttörőszövetség 1999 októberében 1,85 milliárd forintért - opciós szerződés keretében - eladta az ingatlanegyüttest a Mobilber Ingatlanforgalmazó Kft.-nek. Az amerikai-liechtensteini bejegyzésű kft. a gyermeküdültetés fenntartása mellett új szállodák és lakóingatlanok kialakítását is tervezte.

Miután a szerződés nyilvánosságra került, 2000 áprilisában az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) csereingatlant ajánlott fel az úttörőszövetségnek, ha az ifjúsági szervezet átadja Csillebérc tulajdonjogát a tárcának. Az ISM jelezte: kész átvállalni az ingatlanra bejegyzett 1,5 millió dolláros jelzálog-kötelezettséget és szerződésben garantálja, hogy a tábor továbbra is gyermekek üdültetésére szolgál.
A MÚSZ és az ISM között a tárgyalások nem vezettek eredményre, így terelődött jogi útra a tulajdonjog megállapítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását