2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bukarest az amerikai rakétapajzsról tájékoztatott

A román kormány tájékoztatta a szomszédos országokat, köztük Magyarországot, az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett romániai telepítéséről - közölte pénteken a román külügyminisztérium.
2010. február 19. péntek 21:23 - HírExtra
A közlemény szerint Moldova, Szerbia, Bulgária, Ukrajna és Magyarország kapott tájékoztatást az elmúlt napokban. A Budapesttel lefolytatott egyeztetés a magyar fővárosban február 10-én volt, a két külügyminisztérium illetékes igazgatói között, általános biztonsági kérdésekről szóló tárgyalás keretében - olvasható a közleményben.

A román külügyminisztérium azt hangsúlyozta, hogy a rakétapajzs kifejezetten "védelmi" szerepet tölt be, egyedüli célja, hogy megóvja Románia lakosságát és területét az esetleges rakétatámadásoktól.

Hozzátették, hogy a projekt nem veszélyezteti a szomszédos államok biztonságát, ellenkezőleg, csökkenti a regionális biztonsági kockázatot.

Romániának konkrétan így járul hozzá a NATO majdani rakétavédelmi rendszerének a kiépítéséhez, amely valamennyi NATO tagállam számára védelmet fog nyújtani - olvasható a román külügy közleményében.

Románia nemzetbiztonsági tanácsa február elején hagyta jóvá azt az amerikai kérést, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítsenek területére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását