2024. május 2. - Zsigmond

Betiltják a kazettás bombákat

Idén életbe lép a kazettás bombák tilalmáról szóló nemzetközi egyezmény, miután a ratifikáló országok száma kedden elérte a harmincat - jelentette be az ENSZ.
2010. február 17. szerda 08:48 - HírExtra
Burkina Faso és Moldova kedden nyújtotta be a ratifikációs okmányokat a világszervezetbe, így a 2008. májusi dublini konferencián elfogadott egyezmény augusztus 1-jén életbe lép. Az egyezmény csupán az azt aláíró és ratifikáló országok számára kötelező érvényű. Eddig 104 ország írta alá az egyezményt. Az aláírók között van Franciaország, Németország és Spanyolország. Nagy-Britannia és Olaszország aláírta, de nem ratifikálta az okmányt. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Izrael alá sem írta az egyezményt.

Az Egyesült Államok 2018-tól akarja betiltani a kazettás bombákat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményében az általános leszerelés terén elért jelentős haladásnak nevezte, hogy harminc ország ratifikálta az egyezményt, és felszólított minden országot, kövesse a példájukat.

A narancs méretű kazettás - más néven fürtös - bombákat tüzérségi lövedékekbe, illetve repülőről ledobott bombákba teszik bele. Ez utóbbiak 200-600 robbanó szerkezetet képesek szétszórni egy futballpálya-méretű területen. Ezeknek 10-15 százaléka, de egyes esetekben több mint 80 százaléka nem robban fel azonnal, így rendkívül veszélyes különösen a gyermekek számára, akiket vonz sárga színük és a rájuk csatolt kis ejtőernyő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását