2024. június 2. - Kármen, Anita

Jobbik: a demagógia és a profizmus határán

A Jobbik bejelentette árnyékkormányának tagjait - előbb, minthogy a Fidesz, vagy az MSZP programja, vagy programtervezete napvilágot látott volna. A Jobbik siet, vagy a többiek képtelenek időre teljesíteni?
2010. február 15. hétfő 07:49 - Pásztor Balázs
Árnyékkormány

Pénteken elhangzott
A Jobbik elnöke kifejtette: koncepciójuk szerint a MeH látná el a titkosszolgálatok irányítását, szemben a Fidesz sajtóban megjelent elképzeléseivel, amelyek a fegyveres szervek és a titkos szolgálatok összevonásáról szólnak. A tárcák között felállítanák az Önkormányzati és Igazságügyi Minisztériumot, a Gazdasági és Informatikai Minisztériumot, a Szociális Család- és Munkaügyi Minisztériumot, valamint a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot, amelynek a "reprezentatív feladatok" mellett minél több külföldi piacot is kellene szereznie a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar termékeinek. A Pénzügyminisztériumról leválasztanák a nemzeti vagyonkezelést, továbbá szükségesnek tartanak egy "viszonylag koncentrált" oktatási, kulturális, ifjúsági és sport ügyekkel foglalkozó minisztériumot is, amelynek célja a magyar nemzettudat helyreállítása lenne. Vona Gábor szerint ugyanis a "nemzettudat szétverése" vezetett a jelenlegi "katasztrofális" gazdasági, közbiztonsági, közigazgatási helyzethez, illetve ez okolható a nyugdíjak, az egyetemek, és a kórházak rossz állapota miatt is. A párt a fentiek mellett megtartaná a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, valamint az Egészségügyi Minisztériumot.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteken bejelentette: megvan árnyékkormányának első embere, a miniszterelnöki hivatal élére szánt Pősze Lajos, aki eddig a párt szakpolitikai igazgatója volt. A Jobbik kormányra kerülése esetén tíz, többé-kevésbé ma is meglévő minisztérium felállítását tervezi, kiegészítve a struktúrát egy, a határon túli magyarok ügyével foglalkozó, illetve egy egyházügyi kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszterrel - derült ki többek közt a sajtótájékoztatóból. Azonban a bejelentés korántsem előzmények nélküli.

A Jobbik négy szakmai, a választási programot megelőző konferencián, és egy ötödik, program utáni sportkonferencián van túl, ahol mindezek már elhangzottak, sok mással egyetemben. Ráadásul kabinetek, szakértők és civil szervezetek számos csoportja segítette - és segíti jelenleg is - a pártot, így az ötletek nem légből kapott, idealizált felvetések, hanem komoly szakmunka gyümölcsei. De sokkal fontosabb az, hogy mi célja van ezzel a radikális pártnak?

Kommunikáció és cáfolat


Bármennyire is hajtogatja azt a Jobbik, 2010-ben semmi esélye sincs a kormányra kerülésére koalíció nélkül - és ezt ők is tudják. Ahogy azzal is tisztába vannak, hogy bármelyik parlamenti párttal koalícióra lépni kettős öngyilkossággal lenne egyenértékű, így a „Jobbik a kormányzásra készül” csupán egy demagóg mondat a párt szájából, ami reális indokot ad bizonyos lépésekre. Ezek a lépések viszont épp a Jobbikkal szembeni demagógiát igyekszenek cáfolni.

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a Jobbik ellen - a nácizáson kívül - hogy a párt képtelen lenne elvezetni egy országot, hisz sem szakemberei, sem megoldásai, sem tervei nincsenek. Azonban a Jobbik nevezte meg először 176 egyéni jelöltjét, ők készültek el először pártprogrammal, és szintén az elsők voltak, akik már egy konkrét kormány embereit is kezdik felsorolni. Ez mind - megspékelve a szakmai konferenciákkal - a fenn állított tévhitet igyekszik lerombolni, és bebizonyítani azt, hogy a Jobbik nemcsak képes lenne elirányítani az országot, hanem jobban is, mint a többiek.

Eme kommunikációs stratégiának jól alájátszik a többi párt a tétlenségükkel: a Fidesznek és az MSZP-nek még csak programkezdeménye sincs, és konkrétumokkal megspékelt vitára sem hajlamosak. Így teljesen hiteles környezetbe csattan bele Vona pénteki állítása: „ A demokrácia megcsúfolása, hogy 60 nappal a választások előtt a parlament két nagyobb pártja sem programmal, sem lehetséges minisztereinek nevével nem állt még elő. A Jobbik ezzel szemben nem árul zsákbamacskát, hanem nyílt lapokkal játszik.”

Természetesen még csak február van, azonban közel sem biztos, hogy bármelyik nagy párt időben előáll a programjával - ugyanis azokba bele lehet kötni, ami szavazatvesztéssel jár, ennek elkerülése pedig fontosabb számukra, mint a demokrácia.

Szebb jövő?

A Jobbik legfőbb ígérete mindig is a szebb jövő volt - amit a politikai kultúra esetében lehet el is hozhat. Bár a Jobbik sem mentes a demagógiától, és a tőmondatokra egyszerűsített jelszavaktól, de képes időben színre lépni részletes céljaival, ráadásul programjának nagy részét úgy pakolta össze, hogy azt bármelyik érdeklődő választópolgár, vagy civil szervezet - egy szakmai konferencián - végighallgathatta. És ez hatalmas lépés például a kormányra készülő Fideszhez képest, aki kivégzi azt, aki megszellőztet egy konkrét elképzelést - lásd Mádi László esete. És ebből a pártok idővel tanulni fognak - hisz annak ellenkezője is szavazatvesztéssel jár.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását