2024. május 9. - Gergely

OVB: utolsó ülés a jelenlegi összetételben

A jelenlegi személyi összetételben csütörtök este ülésezik utoljára az Országos Választási Bizottság (OVB) - közölte a testület elnöke.
2010. február 11. csütörtök 19:02 - HírExtra
Szigeti Péter utalt arra: a parlament hétfőn dönt az új OVB öt tagjának a megválasztásáról, és addig már nem várható, hogy üléseznek. A jogszabály szerint a jelenlegi, a 2006-os országgyűlési választás előtt megválasztott OVB megbízatása a következő, 2010. áprilisi általános választásra létrehozott bizottság alakuló üléséig tart.
A testület jelenleg öt választott tagból és a parlamentben frakciót alakított négy párt delegáltjaiból áll. Szigeti Péter elnököt, Halmai Gábor elnökhelyettest, Fazekas Mariannát, Ivancsics Imrét és Molnár Miklóst 2006. február 6-án választotta meg az Országgyűlés, 326 igen és egy nem szavazattal, egy tartózkodás mellett. A testületnek delegált tagja Szoboszlai György (MSZP), Bordás Vilmos (Fidesz), Poczkodi Balázs (SZDSZ) és Vejkey Imre (KDNP).

Az új OVB tagjait a jogszabályok szerint az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, a legkésőbb a szavazás napja előtti 51. napon - az idén tehát február 19-éig - kell megválasztani.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a házbizottság csütörtöki ülése után bejelentette, hogy a parlament február 15-ei ülésén választhatja meg az új OVB tagjait. Közölte: az önkormányzati miniszter azt javasolja, hogy Bordás Vilmos, Fazekas Marianna, Halmai Gábor, Szigeti Péter és Szoboszlai György legyen az új bizottság tagja. A Fidesz és a KDNP az ülésen jelezte, hogy nem ért egyet a névsorral, ezért azt várhatóan nem támogatja majd.

Az OVB az új testület megalakulása után egy rövid ideig csak az öt választott tagból áll, majd kibővül a választáson országos listát állító pártok delegáltjaival. Tagjainak száma így tehát attól függ, hogy hány, a választáson induló szervezet tud országos listát állítani.
A választás eredményének megállapítása után azonban a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azoknak a pártoknak a delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását