2024. május 3. - Tímea, Irma

Miniatűr-kiállítás: ezernél is több képet várnak

Ezernél is több képet vár az idei, immár 15. miniatűr-kiállításra a magántulajdonban lévő kaposvári Szín-Folt Galéria. Az apró, mindössze néhány centiméternyi keretekbe foglalt képeket májusban, a Festők Városa Hangulatfesztivál keretében láthatják az érdeklődők a somogyi megyeszékhelyen.
2010. február 4. csütörtök 13:07 - HírExtra
Szabó Károly Attila ötletgazda és főszervező tájékoztatása szerint a miniatűr kiállítás iránt évről évre nő az érdeklődés, nemzetközi szinten is egyre szélesebb körben válik ismertté és elismertté ez a világon egyedülálló kezdeményezés.

"Kezdettől arra törekedtünk, hogy az alkotók a maguk egyéni stílusában, egyéni technikájukkal kifejezhessék a világról alkotott elképzeléseiket; a téma szabadon választásával lehetőségük nyíljon arra, hogy a képzőművészet sajátos eszközeivel elmondhassák gondolataikat; a méretek szigorú betartásával megmutassák szakmai felkészültségüket, tudásukat" - fogalmazta meg célkitűzésüket az ötletgazda galériatulajdonos.

Felidézte, hogy az első, Farsangi Miniatűrök címmel 1996-ban megrendezett kiállítás egy bohókás farsangi ötletnek indult. A keretek méretei - 10-szer 10, 5-ször 5 és 3-szor 3 centiméter - is erre utaltak. Minden vállalkozó kedvű művésznek összesen 10 keretet kellett megtöltenie tartalommal. Ezeken a feltételeken a későbbiekben sem változtattak.
Az első kiállításon 64 jelentkező volt, ennek megfelelően 640 kép. A pályázók és a közönség részéről egyaránt kedvező fogadtatás folytatásra ösztönözte a szervezőket, volt olyan év, amikor száznál is többen jelentkeztek, s ennek megfelelően ezernél is több képet állítottak ki.

Az idei kiállításra, melynek témája Európa, ugyancsak jelentős számú alkotást várnak hazai és határon túli hivatásos művészektől és műkedvelőktől egyaránt.
A pályázat kiírójának reményei szerint a résztvevők nemcsak a saját stílusukat, művészeti irányzatukat mutatják be alkotásaikon keresztül, hanem képeiken elhozzák hazájuk jellegzetességeit, népük kultúráját, motívumait is. A cél: a művek által egy sajátos, de egységes Európát bemutatni.

A kiállításon való részvételre április 15-ig lehet jelentkezni. A kereteket - ezeket a Szín-Folt Galéria biztosítja a résztvevők számára - a pályázók a legkülönbözőbb technikával készült alkotásokkal tölthetik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását