2024. június 17. - Laura, Alida

Hazafiassági törvény: szlovák részről hallgat a csend

Nem fogalmazott meg állásfoglalást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által tavaly ősszel kezdeményezett, a szlovák hazafiasság erősítését célul kitűző törvényjavaslattal kapcsolatban a szlovák kormány - közölték a kormány ülése után Pozsonyban.
2010. február 3. szerda 17:45 - HírExtra
A tervezet szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kellene függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játszanák a diákoknak. A képviselőtestületek tagjai – az önkormányzattól a parlamentig – minden ülés elején el is énekelnék a himnuszt. A jogszabálytervezet a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így gyakorlatilag "önkéntes" lenne a betartása.

A javaslat továbbá azt is tartalmazza, hogy a fiatal állampolgárok az első személyi igazolvány átvételekor hűséget esküdnének a Szlovák Köztársaságnak. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor kötelezően eljátszanák a szlovák himnuszt.

"A kormány nem foglalt állást, a döntést a Nemzeti Tanácsban (parlamentben) kell meghozni. Számomra az a fontos, hogy a kormány a javaslatot nem utasította el" - jelentette ki Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter (SNS), aki a jogszabálytervezetet a kabinet elé terjesztette. Mindeközben a parlament decemberben első olvasatban már igent is mondott a javaslatra. A törvényjavaslat második olvasatát, amely gyakorlatilag a jogszabályról szóló vitát jelenti, szerdán tűzte napirendjére a pozsonyi parlament.

Mikolaj - kérdésre válaszolva - kijelentette: az iskolákban kifüggesztendő állami jelképek megvásárlásának költségét az önkormányzatoknak kellene viselniük.

Ha a szlovák parlament igent mond a javaslatra, a törvény április elsején lép életbe.

A szlovák ellenzék eddig elutasította a javaslatot, s azt állította: hazafiasságot törvénnyel előírni lehetetlen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását