2024. május 3. - Tímea, Irma

Nőtt az idősek elleni erőszakos rablások száma

Az utóbbi időben nőtt az idős, egyedülálló és sokszor védtelen emberek sérelmére elkövetett erőszakos támadások száma Hajdú-Bihar megyében - közölte Tóth Ferenc, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője pénteken Debrecenben.
2010. január 29. péntek 15:15 - HírExtra
A megyében tavaly mintegy hetven esetben fordult elő ilyen bűncselekmény - mondta a sajtótájékoztatón az alezredes. A rendőrség tapasztalatai szerint a támadásokat legtöbbször indokolatlan brutalitással követték el, több esetben is a sértettek halálát okozva - tette hozzá.

Szavai szerint a felderítés több közfelháborodást kiváltó ügyben is sikeres volt. Elfogták például a tavaly Létavértesen, Monostorpályiban és Debrecenben hasonló módszerrel elkövetett rablások tetteseit. Kiemelte továbbá, hogy a Berettyóújfaluban tavaly novemberben történt egyik támadás négy elkövetőjét négy napon belül elfogták, míg egy ugyanott pár nappal korábban elkövetett rablógyilkosság ügyében a nyomozás jelenlegi állása alapján jó esély van arra, hogy hamarosan elfogják a tetteseket.

Tóth Ferenc közlése szerint sokszor több millió forintot zsákmányolnak a rablók, de volt olyan eset is, hogy pár ezer forintért öltek meg egy idős asszonyt.

Lingvay Csaba rendőr alezredes, a berettyóújfalui rendőrkapitányság vezetője elmondta: illetékességi területükön, a bihari térségben az átlagosnál is nagyobb a szegénység, s az elöregedő falusi lakosság miatt a potenciális bűnözők és a célpontok száma egyaránt rohamosan nő. A kapitányság ezért kiemelten foglalkozik az idősek elleni bűncselekményekkel - hangsúlyozta.

Ambrus Vencel rendőr ezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a megelőzésről szólva közölte: a megye 44 településén összesen mintegy kétezer riasztókészülék van főként idős emberek birtokában. Ezekkel gombnyomásra tudják riasztani a rendőrséget. A megye déli részének rosszabb bűnügyi helyzetét jelzi, hogy mintegy 1700 készülék tulajdonosa ezen a területen él - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását