2024. május 2. - Zsigmond

Baleset az urándúsító üzemben

Baleset történt Németország egyetlen urándúsító üzemében, a gronaui urándúsítóban, és egy személyt sugárfertőzés gyanújával kórházba szállítottak - közölte az észak-rajna-vesztfáliai gazdasági minisztérium.
2010. január 22. péntek 16:31 - HírExtra
A környék lakosságát nem fenyegeti veszély. Véletlen egybeesés, hogy a német kormány ezzel egy időben kezdett tanácskozást az atomerőművek működési idejének meghosszabbításáról, ami már korábban is a környezetvédők, illetve az atomenergia használatát elítélő csoportok heves tiltakozásához vezetett. Megfigyelők arra számítanak, hogy az incidens nyomán a tüntetések újabb hulláma kezdődik.

A hivatalos közlemény szerint a baleset csütörtök délután történt, amikor egy alkalmazott az egyik berendezés tisztítását végezte. Eközben - eddig nem tisztázott okokból - urán-hexafluorid került a levegőbe. Az urán dúsításához használt vegyület különösen veszélyes lehet akkor, ha vízzel kerül érintkezésbe. A riasztóberendezés azonnal jelzett, az illetékesek a radioaktív sugárzás által érintett termet azonnal hermetikusan lezárták. Az üzem szóvivője szerint ezzel megakadályozták, hogy a szennyezett levegő a termen kívülre terjedjen át. A környék lakosságát ezért semmifajta veszély nem fenyegeti - állította a közlemény.

A gyanú szerint sugárfertőzött férfit előbb a helyi kórházba, majd a nukleáris medicina terén legilletékesebb münsteri egyetemi klinikára szállították. Vizsgálata több napot vesz igénybe, állapota kielégítő.

A gronaui urándúsító üzem működését egyelőre leállították, és azonnali vizsgálat kezdődött annak felderítésére, mi okozta a történteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását