2024. június 16. - Jusztin

H1N1: erőt gyűjt és visszatér?

A HírExtra Dr. Oroszi Beatrixot, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) munkatársát kérdezte az új influenzáról. Az eredmény szomorú: a H1N1 visszatér, de jó hír, hogy fel tudunk készülni rá.
2010. január 20. szerda 12:19 - Győry S. József
Jelen pillanatban mit tudnak tenni a H1N1-el megfertőződött emberekért? Kezelésük mennyire tér el az átlagosnak mondott influenzáétól?

Az új influenza tünetei megegyeznek a szezonális influenza tüneteivel, semmilyen különbség nincs aközött, hogy egy szezonális influenzás, vagy egy új influenzás beteg fordul orvoshoz. A klinikai esetdefiníciónk ugyanaz mindkét betegségnél, így ugyanazon tünetcsoportokat keressük mindkét esetben. Csakis akkor tudunk különbséget tenni, ha laboratóriumi vizsgálat által megerősítés történik. Ám ennek semmilyen jelentősége nincs az influenza lefolyásának a szempontjából, hiszen ha enyhe lefolyású az influenza, akkor a tüneti kezelés elegendőnek bizonyul.

Tüneti kezelés alatt a lázcsillapítást, folyadékpótlást, és pihenést értünk, hiszen nagyon fontos, hogy ezek az emberek otthon maradjanak, ne fertőzzenek meg másokat. Ám ha a láz nem múlik, szövődményekre, vagy súlyos lefolyásra utaló tünetek jelentkeznek, abban az estben feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de ez független attól, hogy szezonális vagy új influenzáról beszélünk.

Úgy tűnik, hogy egyelőre lecsengett az influenzajárvány, de több forrás is úgy értesült, hogy február-március környékén újabb járványra számíthatunk.

Tavaly május óta vannak megbetegedések Magyarországon, szórványosan, vagy kisebb járvány formájában. November végén, december elején egy közepesnek mondható influenzajárvány zajlott le hazánkban, amely december utolsó hetében valóban lecsengett. Ez annak volt betudható, hogy az év utolsó hetén az emberek inkább otthon maradnak, szeretteik körében. Nem voltak iskolában, munkahelyeken, tehát viszonylag kevés volt a kapcsolat az emberek között, ám ez nem azt jelenti, hogy a H1N1 vírus többet nem fog előfordulni Magyarországon.

Mindazok, akik még nem estek át a fertőzésen, vagy nem kapták meg a védőoltást, továbbra is elkaphatják a betegséget. Az, hogy ez szórványos esetek formájában zajlik le, vagy egy újabb járvány lesz, azt egyelőre nem tudjuk. Ám nem kizárt, hogy január utolsó hetében emelkedni fog a H1N1-el orvoshoz fordulók száma, a decemberi járvány utórezgéseként.

Mennyi az esélye annak, hogy a H1N1 influenza mutálódjon? Erre eddig nem igazán volt példa.

Az influenzára általában jellemző hogy nagy számú mutáció fordul elő, tehát gyakran mutálódik a vírus. A szezonális influenza esetében ezért van szükség minden évben új oltóanyagra, ám ezzel szemben a világjárványt okozó új influenzavírus, a H1N1 eddig nem nagyon változott, a mutációk száma csak nagyon minimális. Ez részben szokatlan, részben viszont megnyugtató, hiszen a H1N1 vakcina igen hatásosnak mutatkozik a vírussal szemben. Az, hogy komolyabban mutálódik-e a vírus a későbbiekben azt nem tudjuk, ám nagyon meglepődnénk azon, ha nem mutálódna. Természetesen erre igyekszünk maximálisan felkészülni.

Ha ez bekövetkezne, akkor egy újabb vakcina kifejlesztésére lenne szükség, ha jól értem.

Attól függ, hogy a vírus mely részét érinti a mutáció. Ha azt a részét ami a védőoltás hatásosságát befolyásolja, akkor igen, de egyéb mutációk is lehetségesek. Olyan mutáció is előfordulhat – ami elő is fordult – mely nem befolyásolja a védőoltás hatékonyságát.

Hogyan készülnek fel az esetleges újabb járványra?

Folyamatosan működik az Influenzafigyelő Szolgálat, ami a 2010-es év huszadik hetéig mindenképpen folytatódik, de ha szükség van rá, akkor természetesen tovább is. A
háziorvosok továbbra is jelenteni fogják nekünk az influenza tüneteivel hozzájuk fordulókat, illetve vannak háziorvosok, akik laboratóriumi vizsgáltra mintát küldenek, és ebből az is kimutatható, hogy milyen típusú vírusok állnak az influenza-szerű megbetegedések hátterében.

Ezen kívül továbbra is rendelkezésre állnak a védőoltások, minél több embert igyekszünk rábeszélni arra, hogy keressék fel a háziorvosukat vagy az oltópontot, és oltassák be magukat attól függetlenül, hogy tavaly decemberben volt egy járvány, hiszen újabb betegséghullámra számíthatunk, és ugyanezt a vírust várjuk vissza ősszel is, így jó eséllyel találkozunk vele a következő szezonok során is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását