2024. június 16. - Jusztin

Túl sok vállalkozás került adósságspirálba

Jelentősen, 37, 14 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma tavaly, a vállalkozások több mint 5 százaléka nem tudta teljesíteni fizetési kötelezettségeit, és 2010-ben sem várható erőteljes javulás ezen a téren - közölte a Coface Hungary hitelbiztosító kedden.
2010. január 19. kedd 12:22 - HírExtra
Tavaly összesen 29.136 fizetésképtelenségi eljárás indult Magyarországon, a több mint 37 százalékos növekedés az elmúlt években folyamatosan romló helyzetben is kiugró mértéknek számít – derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. Öt év alatt csaknem megtriplázódott azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen fizetésképtelenségi eljárás indult.

A leginkább kockázatos iparágnak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek.

Az eljárások több mint felét - 53 százalékát - a felszámolási eljárások adják, ezek volumene 30 százalékkal nőtt meg 2008-hoz képest. Az ügyek másik nagy részét - 14.004 eljárás - végelszámolások teszik ki, arányuk 44 százalékkal növekedett meg. Nem javul a helyzet a csődeljárások számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások 2009-ban a csődtörvény módosításnak hatályba lépése után 120-ra nőtt, amely hétszeres növekedést jelent ugyan, de számát tekintve még mindig elenyésző.

Az eljárás alá került cégek árbevétel szerinti megoszlását a bejegyzett társaságok hasonló arányaival összevetve kiderül, hogy 2009-ben is a 20 milliós forgalom alatti mikrocégek, valamint a 20 és 300 millió forint közötti, a családi kereteket éppen kinőtt cégek ellen folytatták a legtöbb eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását