2024. május 14. - Bonifác

Felújítanák a Debreceni Református Kollégiumot

Megújulhat a Debreceni Református Kollégium homlokzati épülete, ha támogatják az egyház által az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében benyújtott pályázatot - közölte Bölcskei Gusztáv református püspök kedden sajtótájékoztatón, hozzátéve: sürgeti a felújítási munkákat, hogy a múlt héten beázott a kollégiumi nagykönyvtár, s páratlan könyvritkaságok sérültek meg.
2010. január 19. kedd 17:02 - HírExtra
A felújítás áprilisban kezdődne meg és két évig tartana. A rekonstrukció keretében a jelenlegi egyházművészeti múzeum egy részéből a tervek szerint látogatóteret alakítanak ki, hogy a kor követelményeinek megfelelő módon mutathassák be az épülettömbben őrzött, nemzeti örökségünk részét képező értékeket - tette hozzá a püspök.

Bölcskei Gusztáv elmondta: a 444,5 millió forintos beruházás 10 százalékos önrészét a kollégium fenntartója, a Tiszántúli Református Egyházkerület biztosítja.

A püspök közlése szerint a teljes református kollégium felújításra szorul, de az a reményük, hogy pályázatuk a kiemelt projektek közé kerül, "a bürokrácia túltengése és a politikai akarat hiánya miatt meghiúsult". Ezért készült újabb, immár csak a homlokzati épület felújítására vonatkozó pályázat, amit az ÚMFT Észak-alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez nyújtottak be. A pályázatról várhatóan februárban dönt az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.

Fazakas Sándor, a kollégiumi igazgatótanács elnöke hozzátette: az értékmegőrzés mellett a kollégium turisztikai vonzerejének a növekedését is várják a felújítástól. Emlékezetett arra, hogy a Debreceni Református Kollégium 2008-ben felkerült az európai kulturális örökségek jegyzékére.

G. Szabó Botond, a gyűjtemény igazgatója eldeformálódott, nedves könyveket mutatott be a sajtótájékoztatón. Tájékoztatása szerint a múlt heti beázás következtében 200 kötetnyi könyv, köztük XVII-XVIII. századi, kézzel készült metszetekkel illusztrált kiadványok sérültek meg, amelyek ki vannak téve a penészedés veszélyének. Megkezdték a könyvek szárítását, szellőztetését, de a legtöbbet szét kell szedni, fertőtleníteni és újrakötni, ennek költsége kötetenként mintegy 200 ezer forint - tette hozzá.

Gál Tibor építész közölte, hogy amennyiben februárban a fejlesztési tanács támogatja pályázatukat, már áprilisban megkezdik a legsürgetőbb munkákat: a tetőfelújítást és a homlokzati épület alapjainak statikai megerősítését, illetve a leváló homlokzatok és az elavult nyílászárók cseréjét.

A mintegy két évig tartó tervezett munkálatok során megújul a kollégium fűtési és világítási rendszere, s klimatizálják annak 1848-as emlékhelyét, az Oratóriumot.
A debreceni kollégium a felújítás alatt is fogad majd látogatókat - mondta az MTI érdeklődésére G. Szabó Botond.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását