2024. május 14. - Bonifác

Keller László újabb kérdéseket intéz a legfőbb ügyészhez

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Keller László UD Zrt.-ügyhöz kapcsolódó írásbeli kérdése alapján személyes adattal való visszaélés vétsége miatt indított nyomozást.
2010. január 12. kedd 19:45 - HírExtra
A szocialista politikus kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy újabb írásbeli kérdést intézett Kovács Tamás legfőbb ügyészhez, amelyben egyebek között az kérdezi: milyen jogszabályra alapozva és kinek a megbízásából "figyelőztették meg"?

A szocialista képviselő még tavaly június 2-án, az UD Zrt. ügy kapcsán tett fel írásbeli választ igénylő kérdést Kovács Tamásnak, amelyet akkor a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt és nyomozást rendelt el.

Keller László akkor egyebek mellett azt firtatta, hogy kinek a megbízásából és milyen információt gyűjtött személyéről a cég: "milyen közérdekű információt gyűjtött személyemről az UD Zrt., kinek a megbízásából tették, hozzájutottak-e személyes adataimhoz illetéktelen személyek?"

A politikus idén januárban vette kézhez a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát, amelyben arról értesítették, hogy a nyomozást megszüntetik, mivel a vizsgált cselekmények nem tekinthetők bűncselekménynek.

Keller László az újabb írásbeli kérdésében hivatkozik a megszüntető határozatra, amelyben többek között ez áll: T. János 2008. február 14-én könyvelőjén keresztül kért intézkedést Keller Lászlóval kapcsolatos adatok beszerzésére; a főügyészség arra hivatkozik, hogy ez az tény a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatójának válasza szerint az UD Zrt. tevékenységét érintő titkos információgyűjtés során derült ki.
A határozat szerint az is ismertté vált, hogy az adatgyűjtésre vonatkozó megbízás Keller László APEH-lekérdezéseinek a "figyelőztetésére" terjedt ki annak érdekében, hogy T. János egyik - Keller Lászlóval perben álló - meg nem nevezett megbízójának érdekeit védje.

A Nemzetbiztonsági Hivatal jelzései alapján az is kiderült, hogy az APEH-ben az UD Zrt.-t érintő hatósági lekérdezéseket minden esetben ugynaz a köztisztviselő hajtotta végre munkaidőben. A nyomozást megszüntető határozat rögzíti: mivel az ügyfélszolgálati munkakört ellátó adóhatósági alkalmazott által végzett lekérdezések célhoz kötöttek voltak, így a vizsgálat során nem volt bizonyítható az érintett magatartásának jogellenessége.

Keller László az írásbeli kérdésében rögzíti, hogy a "figyelőztetésre" vonatkozó megbízás időpontja egybeesik azzal az időponttal, amikor ismertté vált, hogy a Pénzügyminisztérium államtitkára lesz.

Mint írja: a megbízás ugyan az UD Zrt. részéről érkezett az APEH felé, de az eredeti megbízó nem az UD Zrt. volt, hanem olyan valaki, akivel perben áll, ám ilyen személyt nem ismer, "perben csak a jobboldali média kiadóival áll".

A legfőbb ügyésznek feltett írásbeli választ igénylő kérdésben többek között az feszegeti, hogy a "figyelőztetéssel" kapcsolatban miért nem a megbízóra fordította figyelmét az ügyészség az APEH-es köztisztviselő helyett; ki volt az az állítólag vele perben lévő személy, aki a "figyelőztetési" megbízást adta T. Jánosnak; "figyelőztetésnek" milyen jogszabályi megalapozottsága van; alkotmányos és jogszerű-e, hogy egy államtitkárt "figyelőztetni" lehet?

Az UD Zrt. ügye 2008 őszén robbant ki. Tavaly előtt szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását