2024. május 2. - Zsigmond

Kitört a szunnyadó vulkán

Kitört szerdán a több mint egy évszázada szunnyadó Costa Rica-i Turrialba vulkán, a hatalmas tűzhányó hamut és gőzt lövell ki gyomrából.
2010. január 6. szerda 08:21 - HírExtra
A 3340 méter magas vulkán a Costa Rica-i fővárostól, San Josétől keletre található, az ország középső részén fekvő, buja erdőkkel borított hegyvidéken. Mivel a környék gyéren lakott, csak húsz embert kellett elköltöztetni a vulkán lejtőiről, és további harmincnak kell még távoznia a hegy környékéről. A Costa Rica-i katasztrófavédelmi hatóságok azonban arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben a vulkán erőteljesebb aktivitást mutat, a vulkáni hamu a fővárost is elérheti.

A Turrialba utoljára a XIX. században volt aktív, 1864-től kezdve 22 éven át működött, majd több mint egy évszázadon át "szendergett". Az utolsó nagy kitörés 1866 februárjában volt, akkoriban a tűzhányóból kitörő hamut a több száz kilométerre fekvő Nicaraguáig vitte a szél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását