2024. május 3. - Tímea, Irma

Filmszemle - Csaknem 100 film a versenyprogramban

Kilencvenöt alkotás, köztük 16 játékfilm került a február 2. és 8. közötti 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjába; a vetítéseknek a budapesti Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont.
2010. január 6. szerda 21:57 - HírExtra
Az idei szemlére összesen 384 alkotást neveztek be készítőik, ezek közül 356 filmmel - 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm - a versenyprogramba is jelentkeztek - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A szemletanács határozata alapján a játékfilmek versenyében 16 alkotás indulhat, köztük Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal, Köves Krisztián Károly Halálkeringő, Orosz Dénes Poligamy vagy Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid című filmje, míg Sas Tamás idén két mozival, a Presszó 10 év, illetve a Szélcsend alkotásokkal is részt vesz a versenyben.
A bemutató szekcióban húsz játékfilmet láthat a szemle közönsége, többek között Elek Judit Visszatérés, Jancsó Miklós Oda az igazság, Makk Károly Így, ahogy vagytok, Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról, N. Forgács Péter Álom.net, Szilágyi Andor Előttünk az élet című munkáját. Peter Strickland Varga Katalin legendája című moziját külön szekcióban vetítik.

A kisjátékfilmes zsűri tagjai - Kocsis Ágnes, Mészáros Péter és Tóth Zsolt - által kiválasztott 33 alkotás között szerepel Mátyássy Áron Május-Június, Miklauzic Bence Barbárok, Nagy Viktor Oszkár Hajónapló, valamint Sopsits Árpád Exitium (Ritmusok IV) - A pusztulás hangjai című filmje is.

A dokumentumfilmek versenyprogramjába 30 alkotás került be - többek között Almási Tamás Puskás Hungary és Pesty László Megsebzett ünnep című munkája, míg a tudományos-ismeretterjesztő kategóriában hét film indulhat.

A tévéfilm kategóriában minden versenybe nevezett film bekerült a programba.
A Filmszemle Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotásának vetítésével kezdődik, a nyitóünnepség a Palace MOM Parkban lesz.

A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepségnek a Sportmax 2. Sport-, szabadidő- és rendezvényközpont ad otthont, ekkor vehetik át elismeréseiket a Filmszemle idei Életmű-díjasai is: Révész Gitta fénymegadó, Nagy Anna színésznő, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosic színész.

A szemle vidéki vetítései január 29-én Keszthelyen kezdődnek; a további vidéki vetítések a szemle nyitónapját megelőzően Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton zajlanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását