2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MDF: kutyaszorítóban az ORTT

Kutyaszorítóba került az ORTT, mert a Fővárosi Bíróság kihirdette, hogy "jogsértő volt a frekvenciapályázat, melynek eredményeként pártrádiók alakultak" - közölte az MDF elnöke az MTI-vel kedden.
2010. január 5. kedd 17:20 - HírExtra
Dávid Ibolya közleményében annak a véleményének ad hangot, hogy a jogerős ítélet kimondását követően az ORTT-nek kártérítést kell fizetnie, és azonnali hatállyal fel kell mondania a műsorszolgáltatási szerződést. Az MDF szerint "az ítélet alátámasztja, hogy a Fidesz és az MSZP fittyet hányt a törvényekre, amikor megszavazták egymás pártrádióját".

A politikus szerint az ORTT korábban be sem fogadhatta volna a Class FM-et működtető Advenio pályázatát a tulajdonosi összeférhetetlenség, az alaki érvénytelenség miatt.
A Fővárosi Bíróság kedden első fokon, nem jogerősen megállapította, hogy jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot.

A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, melynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

Még 2008 december elején döntött úgy - majdnem egyhangú támogatással - a parlament: a médiatörvény módosításával lehetővé teszi, hogy 7+5 éves koncessziójának lejártakor pályázat nélkül nyerjen újabb jogosultságot a két országos kereskedelmi rádió.

A törvényt a köztársasági elnök előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta, amely 2009. június 30-án kihirdetett döntésében megsemmisítette azt; ezt követően indult el a pályáztatás folyamata.

Mindkét frekvenciára négy-négy ajánlat érkezett, de az ORTT irodája azt javasolta, hogy kettőt-kettőt mindkét futamból zárjanak ki. Végül csak a Rádió1-hálózat egykori ügyvezetőjének tulajdonában lévő Zene Rádió Zrt. ajánlatát dobta vissza a testület, a két későbbi győztesét nem.

Az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.

A frekvenciadöntés módja miatt lemondott tisztségéről Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke, aki szerint érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két, később nyertes pályázatot. A két korábbi nyertes pedig - amelyek 12 év után kényszerültek távozni az éterből - bírósághoz fordult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását