2024. május 6. - Ivett, Frida

2009 a sportban, avagy A Nagy Visszajátszás 2.

Sportszemüvegen át nézve 2009 vérszegénynek tűnik: nem rendeztek se téli, se nyári olimpiát, nem volt futballmundiálé, mi több, még egy árva foci EB-t sem találni a versenynaptárban. Mégis, bőven van mit visszajátszani!
2009. december 27. vasárnap 09:19 - Nagy András
Április

A március után az április is egyértelműen a jégkorongról szólt ebben az országban (is). Magyarország hetven év után játszhatott ismét mérkőzést a világelitben, az ezúttal Svájcban megrendezett A csoportos jégkorong-világbajnokságon. Az egész magyar sportot mélyen megrázó tragédia persze nem múlt el nyomtalanul: minden magyar hokis fejvédőjén ott volt a 19-es szám az egy hónappal ezelőtt szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gábor emlékére.

Csaptunk a nyitónapon szenzációs mérkőzésen mindössze egy góllal maradt alul a világklasszisokkal felálló szlovák válogatottal szemben, s ezután sajnos másik két áprilisi VB csoportmérkőzésén is vereséget szenved, méghozzá sorrendben Kanadától, illetve a Fehéroroszoktól, 9-0, valamint 3-1-es arányban.

Ebben a hónapban történt még, hogy Németh Krisztián góljával a Liverpool 1–0-ra megverte a Waterloo Dock csapatát a Liverpool Senior Cup döntőjében, illetve hogy Nagy Péter, valamint Ungvári Attila egyaránt ötödik helyen végzett a saját súlycsoportjában rendezett kontinensviadalon. Előbbi a súlyemelők bukaresti, utóbbi a cselgáncsozók tbiliszi Európa-bajnokságán volt érdekelt.

Május


Elsején a magyar jégkorong válogatott folytatta áprilisi szériáját, s – immár a svájci világbajnokság alsóházának első fordulójában - 6–0-ás vereséget szenvedett az osztrák válogatottól. (Magyar csapat szereplése a németektől elszenvedett 2-1-es vereséggel ért véget május 4-én. Ez egyben azt is jelentette, hogy csapatunk legközelebb ismét „csupán” a B divízióban küzdhet.)

A május ellenben már nemcsak a téli, hanem a hamisítatlan nyári sportok szerelmeseinek is tartogatott izgalmas pillanatokat. Például a focirajongóknak: a magyar U19-es válogatott a szerbiai tavankúti Eb-selejtezői során először vereséget szenvedett az osztrákoktól, majd 2-1-re legyőzte a finneket, harmadik meccsén azonban ismét kikapott (ezúttal a házigazda szerbektől) s utolsó helyen végzett kvartettjében.

16-án az MKB Veszprém kézisei otthon 35-28-re megverték a Pick Szeged gárdáját a férfi kézilabda bajnokság döntőjének első meccsén.

17-én az Internazionale csapata bebiztosította tizenhetedik olasz első osztályú bajnoki címét, miután 3-0-re legyőzte a Sienát.

Tíz nappal később, május 27-én szintén Itáliára figyelt a futballvilág, ám ezúttal nem Milánó a Római Olimpiai Stadion volt a helyszín: A Barcelona – a Bajnokok Ligája római döntőjében – 2–0-ra megverte a Manchester Unitedet, s ezzel a katalán csapat megszerezte diadalokkal teli története harmadik BL (BEK) serlegét.

Június

Mérsékelt eredményekkel indult a nyár. Hatodikán a magyar U21-es csapat 3-0ra legyőzte Luxemburg válogatottját, ettől azonban aligha esett hasra bárki is. Attól már annál inkább, hogy a Maestro, azaz Roger Federer „behúzta” a Roland Garrost is, az egyetlen Grand Slam-tornát, amit korábban még nem sikerült megnyernie, ezzel teljesítette az úgynevezett karrier-Grand Slamet. Ez egyben 14. Grand Slam-címe volt, amellyel már ekkor beállította Pete Sampras rekordját. A nők mezőnyében Szvetlana Kuznyecova nyert.

Június 11-én már azonban ismét a futballtól, pontosabban a Real Madrid újabb gigaigazolásával volt tele a világsajtó: a királyiak rekord összegű, 80 millió fontos (94 millió eurós) vételi ajánlatot tette Cristiano Ronaldoért a Manchester United labdarúgócsapatának, amely ezt elfogadta, így a vörös ördögök üdvöskéje utazhatott is a hispán fővárosba.

Három nappal később, Európát, kaput és füvet felváltotta a tengerentúl, a kosár és a parketta: immár az egész világ arra figyelt, ki nyeri az NBA 2009-es nagydöntőjét: győztesnek járó dicsőséget (s persze dollármilliókat) a Los Angeles Lakers zsebelte be, miután az ötödik mérkőzésen idegenben (!) 99-86-ra nyert az Orlando Magic ellen, így 4-1-es összesítéssel ült a trónra.

De, hogy magyar sikerekről is beszámoljunk: 16-án az ostravai Aranycipő atlétikai verseny első napján a férfiaknál Pars Krisztián (80.71,2) végzett az első helyen, míg a néhány nappal odébb a HP-kupa második napján Kovács Katalin megnyerte a női kajakosok 500 méteres egyesét, a férfiaknál Vajda Attila kenu egyesben 500 méteren, a párosoknál pedig Varga Dávid és Széles Gábor duója került az első helyre.

A hónap hamisítatlan futballizgalmakkal ért véget: a minivébének is hívott Konföderációs Kupán az egyesült államok csapata hatalmas meglepetésre, az Európa-bajnok spanyolokat is legyűrve egészen a döntőig verekedte el magát, igaz, ott fejet kellett hajtania az (egyelőre még) rutinosabb és nagyobb tudású brazil válogatott előtt. A bronzmeccset a spanyolok nyerték a házigazda dél-afrikaiak ellenében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását