2024. május 29. - Magdolna

Átépítik a Berlini Állami Operaházat

A jobb akusztika érdekében átépítik az Unter den Lindenen található Berlini Állami Operaházat.
2009. december 21. hétfő 21:45 - HírExtra
Négy méterrel megemelik az épület tetejét, így jelentősen nő a tér - mondta el Regula Lüscher, a szenátus építési igazgatója hétfőn Berlinben.

A 239 millió eurós költségvetésű építési munkálatok 2010 szeptemberében kezdődnek meg HG Merz építészmérnök vezetésével. Az állami operaház a 2013 októberi megnyitásig a Schiller Színházba költözik.

A szanálás, melynek során ötvenmillió euró értékben újítják fel a színpadi technikát, szigorúan Richard Paulick (1903-1979) építész tervei alapján valósul meg. Az intézményt a második világháború után Paulick irányításával építették újjá, ő pedig Georg von Knobelsdorff (1699-1753) építőmester eredeti terveit követte.

A harmadik emelet és a tető közötti, ülőhelyek nélküli galériával a jelenleg 6500 köbméternyi teret 9500 köbméterre növelik. Ezzel elérik, hogy a keletkező visszhang a jelenlegi 1,1 másodperc helyett 1,6 másodpercig terjedjen - elektromos erősítők nélkül.
A nagyobb és hosszabban tartó visszhang segítségével egyes hangszerek és az énekesek is jobban érthetőek lesznek. Daniel Barenboim főzeneigazgató az állami operaházban is olyan akusztikai feltételeket követel, amilyenek a világ más operaházaiban megvalósulnak.
Merz szerint egy negyedik emelet beépítése nem javított volna az akusztikai feltételeken.
Lüscher elmondta: a munkálatokat egyeztették a műemlékvédelemmel is. Az épületet az 1950-es éveknek megfelelő dekorációval látják el, az 1980-as években végrehajtott változtatásokat részben visszaállítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását