2024. június 6. - Norbert, Cintia

Fontos a szélsőjobb elleni harc

A szélsőjobboldal elleni harc fokozására szólított fel a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke.
2009. december 17. csütörtök 17:31 - HírExtra
Jörg Ziercke csütörtökön Berlinben tartott sajtóértekezletén beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban Németországban erőteljesen megnövekedett a szélsőjobboldali csoportok, illetve személyek által elkövetett bűncselekmények száma, s mindezzel párhuzamosan növekedett azok brutalitása is. A szélsőjobboldal elleni intézkedéseken nem szabad spórolni, még akkor sem, ha üres az államkassza - hangsúlyozta az első számú német bűnüldöző hatóság vezetője.

Ziercke elrettentőnek nevezte a pillanatnyi helyzetet. Németországban napi átlagban 2-3 bűncselekményt követnek el szélsőjobboldali csoportok vagy személyek, és havonta átlagosan mintegy három antiszemita indíttatású erőszakos cselekmények történik - mondta el a BKA vezetője, mindezt megengedhetetlennek minősítve.

A BKA információi szerint Németországban mintegy 30 ezret tesz ki a szélsőjobboldaliként nyilvántartott személyek száma. A szóban forgó személyek egyharmada hajlandó erőszakra is - közölte a bűnügyi hatóság elnöke, aki elmondta azt is, hogy 1990 - azaz az ország újraegyesítése - óta a szélsőjobboldali erőszak 47 halálos áldozatot követelt. A lakosság számához viszonyítva a legtöbb szélsőjobboldali erőszakos cselekmény az egykori NDK-hoz tartozó keleti tartományokban történik, de megnövekedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma az ország nyugati felében is.

Ziercke elmondta azt is, hogy e bűncselekmények többségét pályaudvarokon, illetve más nyilvános helyeken követik el. A szélsőjobboldali tüntetéseken az figyelhető meg, hogy a részvevők "fokozott öntudatot" tanúsítanak. A rendőrség igen gyakran csak nagy erők bevetésével tudja megakadályozni a szélsőjobboldali demonstrálók és a baloldali, illetve szélsőbaloldali ellentüntetők közötti összecsapásokat - tette hozzá.

A bűnügyi hivatal elnöke fontosnak nevezte olyan programok kidolgozását, amelyek lehetővé teszik az érintett személyek számára, hogy hátat fordítsanak a szélsőjobboldalnak. Ez azonban a következetes bűnüldözést nem helyettesítheti - jelentette ki Ziercke, aki a politika alapvető kötelességének nevezte minden fajta szélsőségesség határozott elítélését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását