2024. június 2. - Kármen, Anita

Fidesz: ne épüljön meg a hőerőmű

A Fidesz tiltakozik a Mátraterenyére tervezett hőerőmű ellen, mert a beruházás negatív következményei a környező településeket érintenék - jelentette ki a Fidesz pétervásárai választókerületének elnöke csütörtökön Pétervásárán.
2009. december 10. csütörtök 17:02 - HírExtra
Hiába a kilátásba helyezett 50 munkahely, ha a várható környezeti terhelés veszélyeztetné a Mátra idegenforgalmát, az ahhoz kapcsolódó foglalkoztatással együtt - közölte sajtótájékoztatón Horváth László. Ugyanis a hőerőmű működése növekvő zaj- és légszennyezést, illetve teherautó-forgalmat okozna - tette hozzá.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az Első Nógrádi Erőmű Zrt. 2013-ra egy 49,9 megawatt teljesítményű hőerőművet kíván létesíteni Mátraterenye határában, és a beruházást, vélhetően a munkahelyek és az iparűzési adó reményében, támogatja a település önkormányzata.

Ugyanakkor a környezeti hatások által érintett 9,5 kilométer sugarú körben élő 32 ezer ember véleményét senki nem kérdezte meg.

A létesítmény tisztán széntüzelés esetén éves szinten 306 tonna nitrogén-oxidot, 1513 tonna kén-dioxidot és 387 tonna szén-monoxidot bocsátana ki. Ezek a gázok pedig jelentős negatív hatást gyakorolhatnak mind a környék lakosságára, mind a természeti értékekre - vélekedett.

Ugyanakkor a becslések szerint óránként 8-10 nehéz teherautó szállítaná a tüzelőanyagot, az erőmű évi 100 ezer köbméteres vízigényét pedig a helyi kutakból és horgásztavakból biztosítanák, veszélyeztetve a környék vízbázisát - mondta Horváth László.

Medgyesy Balázs, a Fidesz zöld tagozatának elnöke arról szólt, hogy a beruházó személye sem jelent garanciát a tervezett létesítmény biztonságos működésére, hiszen egy off-shore cég által birtokolt projektcég hajtaná végre a fejlesztést. Azt sem lehet tudni, hogy milyen technológiával működne, illetve hol lenne az a szénbánya, amely tüzelőanyaggal látná el az üzemet. Egyelőre az sem tisztázott, hogy gazdaságosan működtethető-e a tervezett erőmű.


Szerinte a térségben élők érdemben nem kaptak eddig tájékoztatást a beruházás hatásairól. Ugyanakkor nem csupán a mátraterenyeiket, hanem a környék teljes lakosságát be kellene vonni az erőmű létesítésével kapcsolatos döntésbe - közölte Medgyesy Balázs.

Eged István, Pétervására fideszes alpolgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a város önkormányzata elutasítja az erőmű tervét. Ugyanis a környéken uralkodó szélviszonyok miatt a keletkező gázok 80 százaléka a település levegőjét szennyezné.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását