2024. június 14. - Vazul

40 milliárddal kevesebb a közösségi közlekedésre

A jövő évi költségvetésben 220 milliárd forint szerepel a helyközi közösségi közlekedés működtetésére, 40 milliárd forinttal kevesebb a 2009. évinél - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) kommunikációs osztálya.
2009. december 1. kedd 20:30 - HírExtra
A hétfőn elfogadott jövő évi költségvetés két helyen - a közlekedési minisztérium és a pénzügyi tárca fejezetében - tartalmazza a helyközi közösségi közlekedés működtetésére fordítható tételeket.

A közlekedési tárca fejeztében "A helyközi személyszállítási közszolgáltatások és a vasúti pályahálózat működtetésének költségvetése" soron 153,9 milliárd, a Pénzügyminisztérium fejezetében a "Fogyasztói árkiegészítés" soron összesen 108,5 milliárd forint szerepel. Ez utóbbiból mintegy 66-70 milliárd forinttal részesül a helyközi közösségi közlekedés.

A közlekedési minisztérium fejezetében lévő előirányzatból a MÁV-START Zrt., a GYSEV Zrt., a MÁV Zrt. és a Volán-társaságok részesülnek majd a személyszállítási közszolgáltatással összefüggő, bevétellel nem fedezett indokolt költségeinek ellentételezésére, valamint a vasúti pályahálózat működtetésére.

A Pénzügyminisztérium fejezetében a 108,5 milliárd forint fogyasztói árkiegészítés kétharmada továbbra is a távolsági közlekedés után kerül kifizetésre, és ennek mintegy felét a 90 százalékos bérletek után járó tétel teszi ki. A távolsági tömegközlekedés után járó fogyasztói árkiegészítésből mintegy 35 százalékos a vasút részesedése. Az előirányzat mintegy egyharmada fordítható a helyi tömegközlekedés támogatására, míg a komp- és révközlekedés és a hatósági áras különjárati autóbusz forgalom után fizetendő fogyasztói árkiegészítés minimális részarányt képvisel - tartalmazza a közlekedési tárca kommunikációs osztályának összesítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását