2024. május 3. - Tímea, Irma

Tagadja a PC, hogy megfigyelte Vonát és Jobbikot

Soha nem "dolgozott rá" sem a Jobbikra, sem annak vezetőjére, Vona Gáborra a Political Capital (PC) gazdasági-politikai elemzőintézet - állítja a cég a HírExtrához eljuttatott közleményében.
2009. november 30. hétfő 16:19 - Nagy András
A PC ezt egy hétfői Magyar Nemzet cikkre reagálva közli, melyben a jobboldali napilap egyebek mellett azt írta, az „MDF-nek is tanácsokat adó cég a titkosszolgálattal kötött szerződés alapján gyűjtött információkat és készített ezek alapján elemzéseket a magyarországi szélsőségekről”, köztük a Jobbikról és a Magyar Gárdáról is.

A PC állítja: nemhogy nem szimatolt az említett szervezetek után, de ilyen irányú megrendelést sem a Nemzetbiztonsági Hivataltól, sem másoktól nem fogadott volna el. (A PC kínosan ügyel semleges arculatának megőrzésére, erre sikere zálogaként tekint.)

A cég szerint "bizonyos politikai körök" veszélyes konkurenciának tekintik a nemrég hivatalosan is az MDF-be igazoló, így a PC ügyvezetői posztjáról lemondó Somogyi Zoltánt, s ezért a PC korábbi munkáit használják fel lejárató kampányukban. A közlemény kiadója ezzel alighanem arra utal, hogy Somogyi a napokban tisztelettel elfogadta az MDF képviselőjelöltségét, így megméreti magát a 2010-es országgyűlési választáson.

Veszélyben az elemzők biztonsága?

Részlet a PC egyik kutatási anyagából
„A Magyar Gárda tevékenysége kapcsán az jelenti a legnagyobb politikai kockázatot, hogy a magyarországi cigány és nem cigány lakosság között amúgy is meglévő etnikai feszültség elmérgesedésével már rövid távon is akár erőszakos etnikai összecsapások alakulhatnak ki. Mindez a magyar politikai szereplők egyik legfőbb mulasztására vezethető vissza: a romaügy nyilvános megvitatását a közéleti szereplők átengedték radikális és szélsőséges politikai csoportosulások képviselőinek, akik politikai stratégiát építhettek a cigány-magyar ellentétre. Ez mélyíti a problémát, ellehetetleníti a normális párbeszédet, erősíti a szélsőségeseket, valamint növeli az erőszakos konfliktusok bekövetkezésének valószínűségét.”
A Political Capital (amelynek közvetve Somogyi Zoltán is résztulajdonosa) szerint a lejárató kampány célja, hogy nekiugrassza az erőszakra hajlamos, radikális jobboldali csoportokat a cég munkatársainak, kockáztatva ezzel fizikai épségüket.

Azt ugyanakkor a PC nem tagadja, hogy 2006-ban egy kutatási tervet tett le a Nemzetbiztonsági Hivatal asztalára, amelynek egy részét ma sem szeretné nyilvánosságra hozni. Mint mondják, a kutatóik személyes épsége miatt.

A szóban forgó kutatás során a PC elemzői közvetlenül a magyarországi szélsőségeseket kérdezték politikai elképzeléseikről. A PC ugyanakkor állítja, ebben a kutatásban kérdezés szintjén sem esett szó sem a Jobbikról, sem a Magyar Gárdáról.

Az UD Zrt. áll az árnyékban?

A Political Capital ugyanakkor megerősíti a Magyar Nemzet azon információját, mi szerint kapcsolatban álltak a magyar titkosszolgálatokkal. Közleményükben azonban igyekeznek leszögezni: a szélsőségek kutatására és elemzésére az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága ellenszavazattal bólintott rá.

A szóban forgó bizottságban 2006-ban öt MSZP-s képviselő mellett ugyanennyi Fidesz-KDNP-s honatya foglalt helyet, kiegészülve a parlamenti mandátumáról éppen hétfőn lemondó, SZDSZ-es Gulyás Józseffel, illetve az MDF-es Boross Péterrel.

Röviden: a kutatóintézet szerint nem a PC-nek, hanem a Magyar Nemzetnek vannak titkos hírszerzési kapcsolatai, (talán az UD Zrt.-re utalnak ezzel? – a szerk.), rájuk hivatkozva közli ugyanis felelőtlen és hazug kijelentéseit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Imres
2009. november 30. 20:19
Az odáig rendben van, hogy politikai tanácsadó cég közel áll valamelyik politikai párthoz. Az viszont húzós, hogy ugyanez a cég titkos adatgyüjtést végez a kormány felügyelete alá tartozó titkosszolgálatnak.
Tökés gusztáv
2009. november 30. 16:39
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását