2024. május 3. - Tímea, Irma

Kína miniszterelnöke megy a klímacsúcsra

Kína miniszterelnöki szinten fogja képviseltetni magát decemberben Koppenhágában az éghajlatvédelemről szóló nemzetközi csúcstalálkozón - jelentette be csütörtökön a pekingi külügyi szóvivő.
2009. november 26. csütörtök 09:48 - HírExtra
"Reméljük, tisztességes és ésszerű megállapodás születik" a találkozón - fűzte hozzá a szóvivő, de nem részletezte Ven Csia-pao miniszterelnök koppenhágai programját. Kína képviselői "nem fogják engedni, hogy üres politikai deklarációval érjen véget a jövő hónapban megrendezendő koppenhágai klímacsúcs" - mondták a kínai sajtóban, köztük a China Daily című angol nyelvű napilapban megszólaltatott szakértők. Csak egy "lényegi tartalmú" megállapodás lesz elfogadható - hangsúlyozzák Pekingben.

A kínai álláspont szerint a nemzetközi közösség már elfogadta, hogy a gazdag, fejlett országoknak a széndioxid-kibocsátás jelentős mértékű korlátozását előíró célt kell meghatározniuk a maguk számára. Az eddigi megállapodások alapján pedig úgy veszik, hogy a különböző nemzetek már döntöttek: egy hatékony rendszer keretében tőkét és technológiát biztosítanak a szegényebb országoknak. A fejlődőknek ugyanakkor - e technika és technológia birtokában - megfelelő lépéseket kell tenniük a globális felmelegedés mérséklése érdekében - teszik hozzá a kínai szakértők.

Korábban már napvilágot látott az a pekingi álláspont, hogy - a nagy nyomás ellenére - Kína Koppenhágában nem tesz magára nézve kötelező vállalást a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy az 1997-es kiotói egyezményt felváltó új éghajlatvédelmi megállapodást dolgoznak ki Koppenhágában, de az elmúlt hetekben szakértők nagy része már úgy vélte, jó, ha sikerül megállapodni egy később - valamikor a jövő évben - megkötendő megállapodás tervezetében. ENSZ-források szerint több mint negyven államfő jelezte részvételét a csúcson, amelyet december 7-18 között rendeznek meg a dán fővárosban. A washingtoni Fehér Ház korábban már bejelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök is részt vesz a találkozón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását