2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bioterror veszély fenyegeti az USA-t

A bioterrorizmus veszélyére figyelmeztetnek a H1N1 vírus terjedésével és a vakcinagyártás lassúságával kapcsolatban amerikai szenátorok - írta a keddi The Washington Times.
2009. november 24. kedd 19:20 - HírExtra
Az Egyesült Államokkal szembeni legnagyobb terrorista fenyegetés a bio-, nem pedig a nukleáris terrorizmus - állapította meg Bob Graham floridai demokrata és Jim Talent missouri republikánus szenátor egy kongresszusi szakértői tanácskozáson. Graham és Talent szerint az ország nincs felkészülve a bioterrorizmus elhárítására.

Rámutattak, hogy az új influenzajárvány nem váratlanul tört az Egyesült Államokra, sokan mégsem juthatnak hozzá a vakcinához. Az ellenszérumból az elmaradott technológia miatt a gyárak nem tudtak kellő időben megfelelő mennyiséget előállítani.

A szenátorok szerint az a kihívás, hogy a H1N1 vírus ellen gyorsan több tízmillió adag vakcinát kellett előállítani, rávilágított a hidegháború korszakából származó gyártási technológia - a tyúktojásos tenyésztési módszer - elavultságára.

Anthony Fauci, az Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete igazgatója is azt firtatja, miért kell ragaszkodni a törékeny és időigényes tyúktojásos előállítási technikához? Kifejtette, hogy a gyártást a 21. század színvonalára kell emelni, a vakcinát a molekuláris biológia módszereivel kellene előállítani.

Bob Graham és Jim Talent szenátor már egy tavalyi közös jelentésükben felhívták a figyelmet: az amerikai kormánynak, amely eddig a legtöbb pénzt és diplomáciai erőfeszítést a nukleáris terrorizmus megelőzésére fordította, sokkal nagyobb mértékben kellene támogatnia a bioterrorizmus elleni programokat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását