2024. május 2. - Zsigmond

Legyen saját fája a Klímaerdőben!

A Klíma Klub elnevezésű szervezet 11.000 fát ültet hazánkban, mindezt névre szólóan. Saját fája annak lehet, aki a honlapjukon regisztrál. Varga Dávid, a szervezet alapítója és titkára nyilatkozott a HirExtrának.
2009. november 22. vasárnap 08:20 - Győry S. József
Mi a céljuk a programmal?

Ezt a programot a Klíma Klub a nyár elején hirdette meg a Csillebérci gyereknapon, ahol négy prominens képviselővel szimbolikus faültetést tartottunk. Kovács László, Nagy Andor, és Szabó Imre környezetvédelmi miniszterúr szimbolikusan elültetett egy-egy fát a Klíma Klubnak a nevében, és ezzel meghirdettük az „Ültess fát, legyen saját fád a klímaerdőben” programunkat, aminek több célja is van. Az egyik célja az, hogy növeljük Magyarországon az erdőterületeket, és felhívjuk arra a figyelmet, hogy az erdőknek nagyon fontos szerepe van a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A másik cél az, hogy a lakosság számára egy olyan lehetőséget biztosítsunk, amivel azt érzik, hogy a mindennapi életvitelük melletti apró tanácsok megfogadásával, amiket a Klíma Klub adott nekik, tudnak tenni valamit a környezetvédelemért.A faültetéssel, melyben minden regisztrál tagunk után egy darab névre szóló fát ültetünk el - olyan lehetőséget akartunk a lakosságnak biztosítani,amiveltovább erősíthetjük a természet szeretetét, és megbecsülését, ami elengedhetetlen része a lakosságban való környezettudatos gondolkodás kialakításának és erősítsének.

Kik szponzorálják önöket, kik segítenek a program megvalósításának érdekében?


A Klíma Klub aMagán Erdőgazdálkodók Országos Szövetségével (MEGOSZ) együttműködve szervezi meg a programot. Az egyik faültetés Szolnok megyében, Abádszalók környékén fog megvalósulni, Répászky Miklós támogatásával, és szakmai koordinációjával. A másik telepítés Győrsövényháza községhatárán lesz Tárnok közelében, itt Szabó Vendel erdőgazdálkodó segítségével fogjuk megcsinálni mindezt. A harmadik telepítés pedig Meggyeskovácsi közelében lesz Vas megyében, itt Mocz András magán erdőgazdálkodó segítségével fog megvalósulni a program.

Hazánkban mekkora erdőterület tűnik el évente?

Magyarországon az erdőterületek szerencsére évről évre növekedni tudnak, hála a felelős és fenntarthatő erdőgazdálkodási kultúra miatt. Enek ellenéreaz erdőgazdálkodás helyzete mindenképpen javításra szorul és van hova fejlődni.Komoly figyelmet kell arra szánni, hogy a telepítések megfelelő ütemben folyjanak. Ehhez megfelelő támogatásra, valamint a széndioxid kvóta eladásából származó bevételekből való, az erdőtelepítések növelésére felhasznált támogatsára is szükség van.

A fákat névre szólóan ültetik, legalábbis azoknak, akik regisztrálnak az oldalukon. Mekkora az érdeklődés?


Kiemelkedő volt az érdeklődés, nyáron több mint 40 rendezvényen vettünk részt, illetve szerveztünk mi is rendezvényeket, és az emberek, amikor hallották, hogy van egy ilyen lehetőség, hogy számukra is fát ültetünk, akkor mindenki nagyon-nagyon lelkes volt, és ez a 11.000 ember számít erre a telepítésre. Őket folyamatosan értesítjük, mozgósítjuk, és reméljük, hogy a telepítés időpontjában is nagyon sokan el tudnak majd jönni, és személyesen is részt tudnak majd venni a telepítésben.

Ismert személyek is részt vesznek majd a telepítésben?

Nagyon szeretnénk, ha minél több ismert személy a telepítés mellé állna, mert az éghajlatváltozás mindannyiunk számára nagyon fontos. Ha ők felvállalnák és hírdetnék a midennapi aktív társadalmi szerepvállalás fontosságát, ezzel is bíztatnák a lakosságot, hogy kialakuljon az a környezetudatos, a mindennapok részét képző lakossági és társadalmi kultúra ami elengedhetetlen az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és egy fenntartható életmód kialakításához.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását