2024. május 6. - Ivett, Frida

Bajnai felszólal a FAO csúcstalálkozóján

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn felszólal a élelmezésbiztonsági csúcstalálkozón az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) székházában.
2009. november 16. hétfő 07:31 - HírExtra
Hamar Balázs, Magyarország állandó FAO képviselője úgy nyilatkozott: hazánk számára az ENSZ szakosított szervezete mindig is nagyon fontos partner volt, amit jelez az is, hogy 2007 óta Budapesten működik a szervezet Közös Szolgáltatói Központja. Szintén a magyar főváros ad otthont a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának illetve Közép- és Kelet-Európai Alregionális Hivatalának.

Mint mondta: Magyarország többek közt azzal járul hozzá a FAO tevékenységéhez, hogy öt év alatt száz fejlődő és kevésbé fejlett országból származó diáknak ad ösztöndíjat, akik magyar agráregyetemeken tanulhatnak. A megszerzett tudásukat pedig otthon kamatoztathatják majd.

Beszámolt arról is, Magyarország idén halászati projekteket indított Albániában, amelyek keretein belül magyar szakemberek adják át az édesvízi halászati ismereteiket és tapasztalataikat. Az ezzel foglalkozó magyarországi kutatóintézetet még a 70-es években a FAO alapította hazánkban - tette hozzá.

A FAO római csúcstalálkozójára mintegy hatvan ország állam- és kormányfőjét várják. A belváros nagy részét már lezárták, a székház melletti metróállomáson a következő napokban nem állnak meg a szerelvények. A szokásosnál lényegesen több rendőr járőrözik az utcákon.

A szervezet hivatalosan nem tette közzé, hogy kik vesznek részt a csúcstalálkozón. Az MTI úgy tudja, hogy többnyire az érintett országok képviseleteik magukat miniszterelnöki vagy kormányfő szinten a tanácskozáson. A csúcstalálkozóra várják többek közt Algéria, Tanzánia, Egyiptom, Angola, Chile, Venezuela, Paraguay, Banglades, Kambodzsa és Irak elnökét.

Európából - a házigazda Olaszország mellett - várhatóan Szlovénia, Örményország, Albánia, Ukrajna képviselteti magát a legmagasabb szinten.

A csúcstalálkozón biztosan részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, és ott lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, míg a megnyitó beszédet XIV. Benedek pápa, a katolikus egyház feje mondja majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását